2024. április 19. - Emma

Egy liter vízzel mosó-gép

Egyetlen liter vízzel mosó gépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában. Egy átlagos mai mosógép mosásonként 35 liter vizet fogyaszt, továbbá rengeteg energiát, hogy azt felmelegítse, majd végül kipréselje a ruhákból.
2008. október 23. csütörtök 15:02 - Hírextra
 A leedsi egyetem kutatói most feltaláltak egy szerkezetet, amelynek mosásonként egy liter víz is elég - adta hírül Technology Review című brit magazin.

Az új gép a csekély víz- és energiafogyasztást kis műanyaggolyók segítségével éri el, amelyeket a ruhákkal együtt forgat. Ezek a piszkos vizet magukba szívják, és így nincs szükség öblítővízre, se centrifugálásra. A ruha szinte teljesen szárazon jön ki a dobból, szárítóprogramra se kell. A mosógép hátuljában mintegy 20 kiló golyócska fér el, a mosás során onnan adagolja be magának, majd végül újra begyűjti. A golyócskák nedvszívóképessége révén egy töltet úgy száz mosásra elegendő.

A ruhák a folyamat végén ugyanolyan tiszták és frissek, mint egy hagyományos mosógép esetében - állítják a feltalálók.

"Bebizonyítottuk, hogy a mindennapi foltok minden fajtáját eltávolítja, a hagyományos mosógépek által felhasznált vízmennyiség csupán töredékével. Még kávéfoltokat és ajakrúzst is" - mondta Stephen Burkinshaw, a leedsi egyetem textilkémia professzora, az új módszer kifejlesztője.

Az új mosógép, amely külsőleg alig különbözik egy átlagostól, állítólag már jövőre piacra kerül Nagy-Britanniában, majd később világszerte. "Célunk, hogy gépeinket a világon mindenütt olyan áron kínálhassuk, amelyen egy átlagos polgár meg tudja venni" - mondta Rob Rule, a 2007-ben külön az új technológia forgalmazására alapított Xeros cég üzletvezetője. Szerinte az új találmánnyal többmilliárd liter vizet lehet majd megspórolni.

A műanyag golyócskáknak azonban nem csak a háztartásban lehet majd hasznát venni - a gyártó szerint "érdekes alternatívája lehet a vegyi tisztítószereknek". Ezek közül sok ugyanis káros az egészségre, és néhány amerikai államban már be is tiltották használatukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását