2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fájdalom növelő fájdalomcsillapítók

Növelhetik a páciensek fájdalmát a műtétek során általánosan használt érzéstelenítőszerek, miután visszanyerték öntudatukat - közölték amerikai kutatók.
2008. június 24. kedd 11:26 - Hírextra
Az ártalmas, kémiailag irritáló érzéstelenítők érzékenyebbé teszik a fájdalmat felfogó idegvégződéseket és gyulladást okoznak - állítja Gerard Ahern, a washingtoni Georgetown Egyetem orvosi központjának munkatársa, a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos szakkiadványban hétfőn megjelent tanulmányában.

Ahern elmondta: az orvosok eddig is tudták, hogy az alkalmazás helyén fájdalmat okoz az érzéstelenítő injekció, és gyakran használtak előzetesen fájdalomcsillapítót.

Ahern és munkatársai úgy találták, hogy a folyamatban a fájdalomérző idegsejtek vesznek részt. A laboratóriumi kísérletekben a TRPA1 jelű, más néven mustárolaj receptor aktiválódott, amikor érzéstelenítő hatása alá került.

"A perifériális idegeknek ez az egyik legfontosabb fájdalomreceptora. Amikor aktiválódik, égő fájdalmat okoz" - mondta Ahern.

A megállapítás ellenőrzésére olyan génmódosított egereket hoztak létre, melyeknek hiányzott a TRPA1 receptora, és úgy találták, hogy a normális állatokkal szemben nem mutattak fájdalmat az érzéstelenítőszerek alkalmazásakor.

A továbbiakban normális, génmódosítás nélküli egereket érzéstelenítettek, és fülükbe mustárolajat juttattak. Azoknál az egereknél, melyeknél az ártalmasnak minősített érzéstelenítőket használták, erőteljesebb gyulladást tapasztaltak, mint azoknál, melyeknél egy másik csoportba tartozó, sevoflurán elnevezésű szert alkalmaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását