2024. április 26. - Ervin

Ma éjszaka jön az iPhone

Éjféltől kapható Magyarországon is a modern idők legnagyobb kultsikerének örvendő mobiltelefonja, az iPhone 3G. Ma már reklámozták is: eddig nem volt semmi szükség rá, az Apple marketingköltségei minimálisak. Az őrület ingyen is terjed.
2008. augusztus 21. csütörtök 14:34 - Szalay Gergely
A másik nagy alma

Az informatikai piac egyik legmeghatározóbb szereplője az Apple – még akkor is, ha termékei a piacon körülbelül 3-5 százalékos népszerűségnek örvendenek. Egyrészt rajongói (a Macnek csak rajongói és gyűlőlói vannak, az informatikai belgák száma minimálisnak mondható) elég hangosak, másrészt kétségkívül elől jár a felhasználói élmény nevű, nehezen definiálható valami és a külső dizájn terén. A Macek mindig mutatós gépnek számítottak, az operációs rendszer felülete pedig könnyen megszerethető – még akkor is, ha a gépek bizonyos hagyományos megoldásai legalábbis meglepőek lehetnek más rendszerekhez szokott felhasználóknak: a maces egerek például csak néhány éve rendelkeznek egynél több gombbal. (Ősi vicc: - Mondj valamit, ami egy Maccel megoldhatatlan! - Jobb klikk...). A felület viszont szép, az ablakok látványos módokon nyílnak és csukódnak: nem véletlen, hogy a médiában nem kevés informális befolyással bíró dizájnerek és tördelők, képszerkesztők imádják a Windowsnál lényegesen stabilabb rendszert.

Ráadásul a cég az utóbbi időben hihetetlenül erős, egyszersmind trendteremtő lett újabb területeken is: az iPod megjelenése óta az MP3-lejátszók (és utódjaik, a becsapós nevű MP4-es készülékek) gyakorta szinte szolgaian másolják az almás cég megoldásait. Az iPod divatot teremtett, és hasonló lépést sikerült meglépni a mobil telekommunikáció terén is: az iPhone névre hallgató készülékkel.



Első generáció

Az első
Az iPhone 3G elsőként a budapesti MOM Park Bevásárlóközpont T-Pont üzletében augusztus 22-én 0 órától lesz megvehető. Az iPhone 3G magyarországi premierjén a T-Mobile Premier Partit rendez, amely 21-én 22 órakor kezdődik a MOM Park Bevásárlóközpontnál (1123 Budapest, Alkotás u. 53.), a Csörsz utcában, a földszinten megtalálható T-Pont üzlet bejáratánál. A jó hangulatról és zenékről neves dj-k gondoskodnak, koktélokkal, üdítőkkel és programokkal várják az iPhone első vásárlóit, az érdeklődőket és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt. Az első 10 iPhone 3G készüléket vásárló az eseményt és az elsőséget megörökítő plakettet is kap.

A MOM Park Bevásárlóközpontot követően nyitástól további 101 üzletben, T-Pontokban és kijelölt partnerüzletekben a nyitástól lesz megvásárolható az iPhone 3G.
Az Apple első mobilját (mondhatni természetesen) hatalmas médiaérdeklődés kísérte: a 2007-es megjelenés idején elképesztő sorok várakoztak a telefonra, ami csak minimális reklámot kapott. Steve Jobs, a cég ikonikus vezetője bejelentette, hogy jön, és megmutatta. Ez viszont az új Apple-termékek esetében általában már bőven elég a megfelelő hírveréshez: minden informatikai és telekommunikációs szaklap részletesen foglalkozott a készülékkel, sőt: a technikai finomságokra kevésbé fogékony mainstream médiába is gyorsan beszivárgott a telefon híre. És természetesen a készülék konkrét ismerete nélkül is lángoló viták. Amik természetesen csak használtak a telefon ismertebbé válásában – úgy, hogy a cégnek tulajdonképp nem is kellett reklámra költenie. (Ez egyébként nem is nagy baj, a kissé nehezen felfedezhető értelmű MacBook Air nevű hiperlapos notebookról megjelentetett PR-történetek némelyike kifejezetten gyenge volt: így ilyen álsztorinak szokás tartani azt az esetet, mikor egy újságíró felesége egyszerűen kidobta a gépet, mikor a férje napilapjai közé fogta rendrakás közben).

Ezzel együtt, bár az iPhone sikeresnek bizonyult (a meredek előfizetési megkötések mellett is szépen fogyott, a trendkövető távol-keleti cégek is lelkesen másolták megoldásait): nem utolsó sorban a céget jellemző frappáns megoldások miatt. Újraértelmezték az érintőképernyő fogalmát, hogy lényegesen leegyszerűsítsük a dolgot – emellett a jellegzetes simogató-tapogató mozdulatok mellett egy szerethető grafikus felületet is adtak a készülékhez. Természetesen villámgyorsan megjelentek a feltörést célzó megoldások, és a telefonra írt szoftverek is – az Apple hangos tiltakozása, és fölöttébb gyengécske ellenlépései mellett.

3G

Maga a készülék nem volt tökéletes – több funkciót hiányoltak belőle (így például a modern mobilnetes kapcsolódás, a 3G lehetőségét, a minőségibb telefonos lehetőségeket, vagy akár a versenytárs készülékek némelyikében már fellelhető mobilnavigációs lehetőségeket), de többen azt jósolták: az igazi tudású készülék az új modell lesz. Nekik lett igazuk.



Idén érkezett meg a telefon új generációja, az immár 3G- és GPS-képes iPhone 3G. Kisebb, könnyebb, okosabb, és olcsóbb – meglepő kombináció, de van benne logika: ráérő szakemberek kiszámolták, hogy az Apple nem keveset keres a készülékeken – leginkább a kétéves húségidővel, nem kis havidíj mellett a szolgáltatóknak kifizetett pénzeken. Enyhe öröm az ürömben: ez európai versenyjogi szabályok miatt kapható kártyafüggetlen készülék is: Olaszországban, 500 euró körüli áron. Aki nagyon vágyik rá, megveheti.

Azzal együtt, hogy ez sem tökéletes: a GPS-chiptől nincsenek lenyűgözve a szakértők, és több kisebb hibára is panaszkodnak. Arról nem is beszélve, hogy az Apple lehetővé tette harmadik féltől származó programok futtatását is – ezeket azonban első körben csak a cégtől lehet megszerezni. Persze erre is léteznek alternatív megoldások – nem kimondottan legális módon a készülék védelme feltörhető, így bármilyen program installálható rá.

Más kérdés, hogy jó részükhöz legálisan is hozzá lehet jutni, a legelborultabb megoldásokat is ideértve: létezett fénykardimitáció (ezt levették a kínálatból, mivel a fejlesztő elfelejtette megszerezni a Star Wars-jogtulajdonos George Lucas beleegyezését), a telefont zseblámpává alakító szoftver (a képernyőn nagy fehér valamit jelenít meg, ami így kimondottan erős fényt ad), és egy, a sznobizmusra zseniálisan pimaszul építő megoldás is, I am Rich (gazdag vagyok) címmel. A képernyő közepén egy piros pöttyöt jelenít meg, aminek jelentősége nincs, viszont ezer dollárba kerül – így aki ezt megveszi, mindenkinek hirdetheti, mennyire sok fölösleges pénze van minden léenyegtlen ostobaságra (más értelmezések szerint a német programozó saját vallomása volt a gazdag vagyok-szlogen: az biztos, hogy azon a nyolc vásárlón is nem keveset keresett, akik – saját bevallásuk szerint véletlenül – letöltötték a tökéletesen fölösleges alkalmazást.

Jön

A Macintoshnak Magyarországon is rengeteg rajongója van, így hangos tömeg várja a legálisan hozzáférhető, magyar szolgáltatónál megjelenő készüléket. Ami jön is: 2008. augusztus 22-én 0 órakor megkezdik az árusítását.

A fórumok tanulsága szerint komoly az érdeklődés, a várható árak például a múlt hét végén már kiszivárogtak: ennek megfelelően a sokáig feltűnően hallgatag T-Mobile is megnyitotta a telefonnak szentelt honlapját, a hét eleje óta nyilvánosak a hivatalos árak.



Az ár, amit a kétéves hűségidő mellett a készülékért és az előfizetésért ki kell fizetni, körülbelül háromszázezer forint – ezért cserébe viszonylag sok lebeszélhető percet és elküldhető SMS-t, illetve egész tisztességes 3G-s adatforgalmat is lehet kapni, így azok, akik megtehetik, valószínűleg meg is veszik.

Hogy ők pontosan hányan lesznek, egyelőre nem tudni. Próbáltuk megérdeklődni a cég sajtósaitól, ám számos információt ők maguk sem ismernek még a cupertinoi IT-cég titkolózása miatt. Az valószínű, hogy a nyitóbulin lesz elég készülék – ráadásul a friss nyilatkozatok szerint egy hétig (hogy ez sok vagy kevés, nem tudtuk eldönteni) biztosan nem lesz hiány sem.

A cég mindenesetre látványos nyitóbulival készül a BAH-csomópont közelében lévő plazába: tíztől koktélokkal és DJ-kkel várják a hazai macianok krémjét. Akikről csak azt nem tudjuk, hányan lesznek pontosan: egy internetes felmérés szerint az érdeklődők nem kevesen, de az igazán kemény mag már megrendelte a készüléket az interneten. 25-ike körül meg is kapják.

Mi pedig megpróbáljuk Önöknek elkapni az első hivatalos tulajdonost ma este.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását