2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az EüM a vizitdíjról és a széfekről

A hétvégén megjelent nyilatkozatok szerint Pesti Imre fideszes képviselő és Kertai Aurél háziorvos egybehangzóan azt javasolta, hogy az Egészségügyi Minisztérium a személyes széfek beszerzésére szánt összeget, a vizitdíj esetleges megszűnése esetén, a ház
2008. január 21. hétfő 15:10 - Hírextra
Ezzel az érveléssel több súlyos probléma van:
1. A személyes széfek beszerzésére szánt összeget a társadalombiztosítás tavalyi megtakarítása fedezi, míg az esetlegesen megszűnő vizitdíj pótlását későbbi költségvetésből kellene pótolni.
2. A széfek beszerzése egyszeri támogatást igényelt, míg a vizitdíj pótlása folyamatos kiadásnövekedés lenne.
3. A nyilatkozók elképesztően nagyot tévednek a két összeg nagyságrendjében: a vizitdíj és a napidíj évenként 60 milliárd forintos tétel, míg a széfek beszerzése egyszeri 600 millió forintba kerül. A különbség tehát százszoros, illetve sokkal nagyobb, hiszen a vizitdíj és a napidíj kiesése évente növelné a kiadásokat, míg a széfekre többet nem kell fordítani.
4. A vizitdíj és a napidíj 60 milliárd forintos hatása két elemből áll: egyrészt nagyjából 20 milliárd forint a háziorvosok és az intézmények bevétele, másrészt mintegy 40 milliárd forint az a kiadáscsökkenés, amit az ellátórendszer ésszerűbb igénybevételének köszönhetően a társadalombiztosítás megtakarít. Ha megszűnne a vizitdíj és a napidíj, akkor újra nőne a háziorvoshoz fordulások száma, több lenne a felírt recept, az elvégzett laborvizsgálat, a kórházban elszámolt nap. Mindez ahhoz vezetne, hogy újra nőnének a társadalombiztosító kiadásai, aminek nincs meg a fedezete a költségvetésben.
5. Ha megszűnne a vizitdíj és a napidíj, akkor nemhogy a háziorvosok kieső bevételének kompenzálására nem maradna pénz, de azt is nehéz lesz megakadályozni, hogy a társadalombiztosítás költségvetésének egyensúlya ne boruljon fel.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a háziorvosoknak szükségük van a vizitdíjból származó bevételekre. A vizitdíjból a háziorvosok bevételének nagyjából negyede származik. Ez az összeg független a mindenkori kormánytól, és biztosítja a háziorvosi rendelők működőképességét. Azért szorgalmazta a tárca a vizitdíj bevezetését, hogy megerősítse az alapellátás működését, és segítse a háziorvosokat abban, hogy az ellátást fejleszthessék.

Ha a Fidesz aggódik a háziorvosi rendszer működőképességéért, akkor érthetetlen, miért bíztatja az embereket arra, hogy vegyék el a háziorvosoktól bevételük negyedét. - Kiadó: Egészségügyi Minisztérium
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását