2024. május 3. - Tímea, Irma

Szép pénzt kapnak a választási sikerért a pártok

Évi 70 millió koronával gazdagítja a pártkasszát az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elsöprő sikere a hét végi regionális önkormányzati választáson Csehországban.
2008. október 21. kedd 13:58 - Hírextra
Ez az állami költségvetésből származó összeg 44 millió koronával nagyobb, mint amennyit a szociáldemokrata párt a 2004-es regionális önkormányzati választási eredménye alapján eddig kapott.

A második helyen végzett kormányzó Polgári Demokratikus Pártnak a mostani sikertelenség évi 28 millió korona juttatáscsökkenésbe kerül. Az elmúlt választási időszakban a polgári demokraták évente 72,75 millió koronát zsebeltek be.

A választási szabályok alapján a pártok minden egyes regionális önkormányzati képviselőért évente 250 ezer koronás állami támogatást kapnak.

Az eddiginél kevesebb pénz kerül majd az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának a kasszájába is. Az elmúlt négy évben a párt 40 millió koronát kapott évente, míg a mostani választási eredményért "csak" 28,5 millió korona jár majd.

Veszít a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt is, amely korábban évi 21 millió koronára volt jogosult. A hét végén elért gyengébb eredmény alapján ez a támogatás 10,75 millió koronára zsugorodik össze.

Az öt parlamenti párt közül a legrosszabb helyzetben a Zöldek Pártja van. Ez a koalíciós párt a regionális önkormányzati választáson totális csődöt szenvedett, egyetlen képviselője sem lesz a regionális parlamentekben, így a pártkasszába sem kerül ilyen alapon egyetlen állami fillér sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását