2024. április 29. - Péter

Ide nekünk az Aranylabdát!

Az Európa-bajnokság előtt egyértelműen Cristiano Ronaldo tűnt az egyetlen komoly aranylabda-várományosnak. Csakhogy. Egy gyengébb kontinenstorna és a nem kimondottan brilliáns ősz átírta az esélyeket: a portugál zseni megkapta a nyakába a fél spanyol válo
2008. október 21. kedd 13:59 - Gedei Szilárd
A nemrég a France Football által közzétett aranylabda-várományosok listája egyébként rendkívül takaros kis szösszenet. Első ránézésre is mutatja a mai nemzetközi foci erőviszonyait, főleg ha nemzetekben gondolkodunk. Hihetetlen, de a harminc jelölt mindössze hat nemzet bajnokságából verbuválódott: a spanyol és az angol liga hozta a harmincas alakulat zömét 11-11 jelölttel, még az olasz Serie A három, a német Bundesliga és az orosz Premierliga két-két jelölttel büszkélkedhet, és a francia első osztály is képviselteti magát a fiatal lyoni Karim Benzema által.

A "jó gyerek lista"

A felhozatal - szerintünk
E. Adebayor: Óóó, Afrika. Semmi több.
S. Agüero: Túl kicsi még hozzá...
A. Arsavin: Foci, értik? Foci! Nem jégkorong!
M. Ballack: Mindig a németek... Most nem!
K. Benzema:  Ja, France Football. Akkor értem.
G. Buffon: A jó öreg Luigi még mindig hódít...
I. Casillas: Íme a második helyezett.
C. Ronaldo: No1. Szerintünk...
D. Drogba: Vesztes elefánt a porcelánboltban.
S. Eto'o: Még mindig: óóó Afrika...
C. Fabregas: Tehetséges. De tényleg.
F. Torres: A Kölyök csak dobogós lehet.
S. Gerrard: Csak hogy legyen angol is.
Z. Ibrahimovic: Először higgadjon le.
Kaká: Az egyetlen brazil mutatóba.
F. Lampard: Abramovics kedvéért.
L. Messi: Majd legközelebb...
Pepe: Most komolyan. Mit keres a listán?
F. Ribéry: A győztes. Legalábbis Halloweenkor.
W. Rooney:  Esélytelen. De nem az ő hibája...
M. Senna: Jött, látott, elszáguldott...
S. Ramos: Mert spanyol. Semmi másért.
L. Toni: Hogy növelje az átlagmagasságot.
E.  van der Sar: Megint kapus. Mert megérdemli.
R.  van der Vaart: Jó, jó, de nem az igazi.
R. van Nistelrooy: Szegény Ruud. Mit tegyen még?
N. Vidic: Egy kis Balkán mutatóba.
D. Villa: Ha spanyol csatár, akkor nem ő.
Xavi: Hogy legyen katalán is.
J. Zsirkov: Mondom, emberek: nem jégkorong!
Persze az még vajmi keveset jelent, ha valaki bekerült a jelöltek közé. A portugál Pepe például aligha álmodozhat az idén csillogó díjakról, de Emmanuel Adebayor sem valószínű, hogy aranylabdás lesz. A lista tehát inkább amolyan "jó gyerek lista", azok névsora, akik az idén elég jól futballoztak. Vagyis inkább kifejezetten jól, de semmiképpen sem felejthetően. Lehet valaki akármilyen zseni ugyanis, ha nem úgy sikerült ez a két fél idénye. Simán elfelejtik, mint Ronaldinhót. S ha már a braziloknál tartunk: hihetetlen, de mindössze egyetlen brazil játékos van talpon a vidéken, azaz Milánó vidékén – csak Kaká került ugyanis föl a harmincas listára a mindig hagyományosan sok jelöltet adó Brazília fiai közül. Ráadásul hiába keressük például a gall kakas Thierry Henry, vagy a nem is oly rég aranylabdásított Fabio Cannavaro nevét a listán.

Ha a csapatokat nézzük már sokkal kiegyenlítettebb a felhozatal, bár a spanyol és az angol klubok hegemóniája egyértelmű. Amíg azonban az Ibériai félsziget nagyobbik részén játszó focisták öt csapatból, addig a szigetországon dolgozó labdarúgók mindössze négyből érkeztek a listára. Mostanában olyan sem nagyon volt, hogy két orosz is felbukkan a legjobbak között: a Zenit nagy tavaszi UEFA Kupa menetelése és az orosz nemzeti válogatott jó kontinenstornája miatt találhatjuk Arsavin és Zsirkov nevét a felhozatalban, nyerni azonban aligha fognak.

Casillas és a haverok

Azt ugyanis úgy néz ki csak az Ibériai-félszigetről származó focista teheti meg. A szakemberek hetek óta mást sem szajkóznak, mint hogy vagy a luzitán Cristiano Ronaldo, vagy az Európa-bajnok spanyol válogatott valamelyik kulcsembere lesz a befutó, tutira azonban egyikük sem megy. Kimondhatjuk hát, ami évről évre ebben az időszakban kikívánkozik: a harmincas listából legalább huszonötnek nincs semmi esélye a végső győzelemre, de még a dobogóra sem. Nevesítsük hát akkor az esélyeseket: a spanyol armada legalább három játékosa alkalmas lenne az Aranylabda felemelésére: a liverpooli Fernando Torres, a valenciai David Villa és az évek óta csúcsformában védő Iker Casillas is ott szerepel minden spanyol szurkoló virtuális listáján.

A hálóőr már ki is mondta első gondolatait a díjról: "Beszéltem már Fernandóval az Aranylabdáról. Jó barátok és csapattársak vagyunk, ez fontosabb mindennél" – mondta Casillas az AS névvel futó madridi lapnak. Iker barátunk ráadásul amiatt is aggódhat, hogy kapusnak nem sűrűn adnak Aranylabdát, s akkor még enyhén fogalmaztunk. Eddig egyetlen egyszer fordult ez elő, mégpedig 1963-ban, amikor a szovjetek több mint klasszisa, Lev Jasin érdemelte ki a futballban elnyerhető legjelentősebb egyéni díjat (ugyan 2001-ben volt esélye a nemrég a Bayerntől visszavonuló Oliver Kahnnak is, de akkor a fénykorában villogó csatársztár, az angol Michael Owen beelőzte a németet). Casillas tehát kilőve, egy gonddal kevesebb.

Mégis Cristiano

Az elmúlt tíz év Aranylabdásai
2008: ?
2007: Kaká (brazil, AC Milan)
2006: Fabio Cannavaro (olasz, Juventus/Real Madrid)
2005: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2004: Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan)
2003: Pavel Nedved (cseh, Juventus)
2002: Ronaldo (brazil, Real Madrid)
2001: Michael Owen (angol, Liverpool)
2000: Luis Figo (portugál, Real Madrid)
1999: Rivaldo (brazil, Barcelona)
A hispán csatárok azonban már joggal reménykedhetnek. Csakhogy. Hiába remekelt David Villa az Európa-bajnokságon, hiába lőtt tornát eldöntő gólt Torres, csapataikkal idén nem nyertek semmit. Villa ugyan fogadkozik, hogy majd most bajnok lesz a Valenciával, a liverpooli Torres meg ugyanezt ígéri a Beatles városából. Sőt egyesek szerint még az irányító barcás Xavi is megérdemelné a becses díjat, persze messze nem így működik a történet. Ezért mi a Hírextránál amondóak vagyunk, hogy hiába esik nagyobb latba idén az Európa-bajnokság, hiába nyertek és hiába nyűgöztek le mindenkit a spanyolok, mégis inkább az ösztönös zseni, a Manchester Uniteddel bajnoki elsőséget és Bajnokok Ligája címet szerzett portugál Cristiano Ronaldo fog idén Aranylabdát nyerni.

Vagy valaki más. A lényeg azonban csak december másodikán derül ki, akkor adják át a nyertesnek a tekintélyes trófeát. Mindenesetre elég spanyol és portugál tolmácsot felvenni az eseményre...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását