2024. április 27. - Zita

Szabó Magda Az ajtó című regénye Montenegróban

Hihetetlen mese a sztálini éráról címmel olvasható méltató írás Szabó Magda Az ajtó című könyvének montenegrói megjelenése alkalmából a Vijesti című podgoricai független napilapban.
2008. október 21. kedd 14:06 - Hírextra
Szabó Magda Az ajtó című regénye - amely 1987-ben jelent meg Magyarországon - érzelem dús történet két nő, a fiatal írónő és a tapasztalt házvezetőnő viszonyáról.

Somogyi Zoltán, a podgoricai magyar nagykövet az MTI-nek a laphírt kiegészítve elmondta, hogy az egykor egy állam (Szerbia és Montenegró) kulturális együttműködése nem szakadt meg, a könyvkiadásban élénkek a kapcsolatok, és ami megjelenik Belgrádban, eljut Podgoricába is. Szabó Magda könyvével is ez történt.

A vajdasági Marta Micic fordításában a Globosina belgrádi kiadó gondozásában jelent meg a regény, amelyet a montenegrói újságíró észrevett és ajánl az olvasóknak.

A podgoricai napilap kiemeli, hogy Szabó Magda ezért a kötetéért több elismerést kapott, köztük 2003-ban a tekintélyes Femina etranger francia könyvdíjat, amelyet a legjobb, francia nyelvre lefordított külföldi regénynek adják.

Szabó Magda (1917-2007) a XX. század egyik legismertebb és legjobb magyar írója volt. A regények mellett írt drámákat, esszéket és visszaemlékezéseket. A sztálini korszakban, 1949 és 1956 között tilos volt könyveit kiadni Magyarországon. A tilalom utáni első regénye, a Freskó 1958-ban jelent meg. Legismertebb regénye Az ajtó címűn kívül a Régimódi történet. Mindemellett a latin nyelvű, klasszikus irodalom fordítója is volt.

Szabó Magda regényei eddig 42 országban jelentek meg - írta a montenegrói újság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását