2024. április 29. - Péter

Örök nyugalomra helyezték Jászai Joli színművésznő hamvait

Mintegy kétszázan, családja, barátai, tisztelői és ismerősei kísérték utolsó útjára kedden Jászai Jolit. A színművész hamvait a pécsi köztemetőben helyezték örök nyugalomra.
2008. október 21. kedd 14:30 - Hírextra
A művész életének 102. évében hunyt el Piliscsabán, de életéből több mint fél évszázadot Pécsett töltött.

Jászai Joli megtalálta helyét az életben anyaként, tanítónőként, színésznőként, költőként és emberként - mondta búcsúbeszédében Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. Hozzátette: ritka dolog, hogy valakinek több emberöltőnyi élet jusson, az pedig még ritkább, hogy minden perce igaz, értékes, megélt idő legyen.

"Szülei tisztes polgári pályára szánták, így lett tanítónő, majd felnevelte gyermekeit, megözvegyült és úgy gondolta, eljött az ideje, hogy álmait megvalósítsa. Túl a hetvenen került színpadra és hengerelt le mindenkit különleges tehetségével" - idézte fel az előadóművész pályáját Pécs polgármestere.

Tasnádi Péter szerint valamennyi pécsi emlékezhet mindig vidámságot sugárzó, varázslatos egyéniségére.

Jászai Joli, Jászai Mari színész unokahúga 1907. május 21-én született. Nyugdíjazásáig tanítónőként dolgozott, előadói képességeire a ,70-es években figyelt fel a színházi szakma. Fellépett a győri és a veszprémi színházban és több filmben kínáltak neki szerepet. Láthatta a közönség többek közt a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig, a Csók anyu, az Édes Emma, drága Böbe és a Sztracsatella című alkotásokban. A ,90-es években televíziós talkshow-k szívesen látott vendége volt. 1992-ben Verseim címmel önálló kötete jelent meg; Jászai Jolit szeptember 29-én Piliscsabán érte a halál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását