2024. április 28. - Valéria

Kevés gyalogos ismeri a KRESZ-t

A gyalogosok alig húsz százaléka ismeri pontosan a KRESZ rá vonatkozó szabályait - derült ki a GRSP (Global Road Safety Partnership - Partnerség a Közlekedésbiztonságért) Magyarország Egyesület felméréséből.
2008. október 21. kedd 18:20 - Hírextra
A szeptemberben készült nem reprezentatív felmérés a gyalogosok közlekedési szokásait vizsgálta. A személyes megkérdezésen alapuló kutatás szerint a gyalogosok 46 százaléka szokott átkelni az úttesten a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére is. Némi pozitívum, hogy a válaszadók 88 százaléka saját bevallása szerint mindig körülnéz, mielőtt a zebrán átkelne.

A sok szabálytalanság ellenére a megkérdezettek 99 százalékát gyalogosként még sohasem büntették meg, ami a jövőben változhat, hiszen a rendőrség fokozottabban figyel a gyalogos szabálysértőkre. Az elmúlt két hétben több százezer forint bírságot szabtak ki.

A felmérés szerint a gyalogosok 65 százaléka tudja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mindig elsőbbsége van az autósokkal szemben, míg 20 százalékuk gondolja úgy, hogy csak a jelzőlámpával ellátott zebrán van elsőbbsége. A megkérdezettek 19 százaléka tudta csak biztosan, hogy útkereszteződésben elsőbbséget élvez a kanyarodó autóssal szemben.

A gyalogosok 46 százaléka szerint a balesetek megelőzésére megoldást nyújthatna az a tervezett KRESZ-módosítás, miszerint az autósoknak már akkor meg kellene állniuk, ha gyalogos tartózkodik az átkelőhely közvetlen közelében. A többség viszont más megoldást javasolna: szigorúbb büntetéseket (pénzbüntetés, jogosítvány elvétele), további figyelmeztető jelzések(jelzőlámpa, táblák, felfestések) és kamerák, trafipaxok elhelyezését a zebráknál.

A válaszadók 40 százaléka állította, hogy nem érzi magát biztonságban a zebrán, s ezt nem csak az idősebb korosztály tagjai mondták.

A GRSP Magyarország Egyesület célja, hogy az emberek a zebrára biztonságos átkelőhelyként tekintsenek, ezért járdafestési akcióba kezdett: a legveszélyesebb gyalogos-átkelőhelyekre sárga jelzéseket festett, amelyek a járókelők figyelmét hívják fel arra, hogy mielőtt lelépnek a járdáról, nézzenek körül.

Ilyen jelzés került például a Kőbányai út józsefvárosi piacnál kettő és a Kós Károly sétányon három átkelőhelyhez. Sárga nyilak kerülnek még a XI. kerület Villányi út–Tas Vezér utca, a IV. kerület Tél utca-Erzsébet utca, a IX. kerület Gubacsi út–Timót utca zebrájához is. Az egyesület később Pécsett is megrendezi a járdafestési akciót.

A GRSP nemzetközi szervezetet a Világbank hozta létre 1999-ben, azzal a céllal, hogy a kiválasztott fejlődő és átmeneti gazdaságú országokban segítse elő a kormányzati, a civil és az üzleti szektor együttműködését a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

Magyarországon 2000-ben alakult meg a GRSP Nemzeti Bizottság, majd 2005-ben kiemelten közhasznú szervezetként a GRSP Magyarország Egyesület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását