2024. április 26. - Ervin

II. Erzsébet Szlovéniába látogat

II. Erzsébet brit uralkodó férje, Fülöp herceg kíséretében kétnapos államfői látogatásra érkezett kedden Szlovéniába, majd Szlovákiában folytatja négynapos közép-európai utazást.
2008. október 21. kedd 18:17 - Hírextra
A királynő, akit a ljubljanai repülőtéren rózsacsokorral fogadott két kisiskolás, Danilo Türk tavaly decemberben beiktatott szlovén államfő meghívásának tesz eleget. A királyi pár első ízben jár az egykori Jugoszláviából 1991-ben kivált közép-európai országban, amely 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ott-tartózkodásuk alatt megnézik a több évszázados múltra visszatekintő híres lipicai ménest, s a program szerint a királynő ez alkalomból egy hófehér paripát kap ajándékba vendéglátóitól.
A brit uralkodó sétát is tesz Ljubljanában, az ország fővárosában.

A meghívás célja az volt, hogy bemutassa a vendégeknek, milyen eredményeket ért el a kétmillió lakosú kis ország rövid története során - fogalmazott a BBC hírszolgálata.

A királynő és kísérete csütörtökön Szlovákiában folytatja a négynaposra tervezett közép-európai vizitet.
Pozsonyban a hivatalos találkozók mellett Fülöp herceg a klímaváltozásról szóló eszmecserén vesz részt a szlovák British Council szervezésében, II. Erzsébet pedig jégkorongmérkőzést nyit meg, amelyen a helyi Poprad méri össze erejét az angol Guilford csapatával.

Az uralkodó és férje a BBC értesülése szerint a Tátrába is elutazik.A királyi pár előzőleg 2007 júliusában járt államfői látogatáson Belgiumban, az első világháború egyik legvéresebb ütközete, a passchendaele-i csata 90. évfordulója alkalmából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását