2024. május 5. - Györgyi

Újabb árverési rekord

Lucian Freud barátjáról és kollégájáról, Francis Bacon brit festőművészről festett két ismert portréjának egyike kelt el vasárnap egy londoni árverésen 5,4 millió fontért (1,9 milliárd forintért).
2008. október 20. hétfő 17:20 - Hírextra
A Christie's aukciósház szakértői értékelése szerint a festmény a két XX. századi brit festőfejedelem meghitt, inspiráló barátságába enged bepillantást a szemlélőnek.Az 1952-ben festett másik Bacon-portrét húsz évvel ezelőtt ellopták egy berlini galériából, és soha többé nem került elő.

A pszichológus Sigmund Freud unokája 1933-ban emigrált Angliába, és a második világháború után kezdett festeni. 1945-ben ismerkedett össze Baconnel, és közeli jó barátokká váltak. Az egymásról festett képek még erősebbé tették ezt a kötődést. Bacon gyakran rajzolta meg Freudot, míg Freud mindössze két portrét festett barátjáról. Vasárnap az 1956-57-ben készült második mű került kalapács alá.

A munka nem készült el teljesen: a képen csupán a lefelé tekintő Bacon arca látható, körülötte fehérség halvány vázlatvonásokkal. A szakértők szerint Bacon Tangerbe rohant szerelme, Peter Lacy után, Freud ezért nem tudta befejezni a festményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását