2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fehér Rózsa-díjak a kultúráért

Orbán György, a Ráday Könyvesház vezetője, Bordás István, a Sárospataki Képtár igazgatója, a Teva Magyarország Zrt. gyógyszergyár és a Budapesti Városvédő Egyesület kapja idén a Kultúraközvetítők Társaságának jelképét ábrázoló Fehér Rózsa-díjat.
2008. október 16. csütörtök 21:20 - Hírextra
A négy díjazott kimagasló kultúraközvetítői munkássága, magas szakmai felkészültsége elismeréseként kapja az 1992-ban alapított erkölcsi díjat - mondta Balassa M. Iván, a Kultúraközvetítők Társasága alelnöke csütörtökön az MTI-nek.

Orbán György 2001 óta rendezője a Ráday utcai Ünnepi Könyvhétnek, 2003 óta a Költészet napi fesztiválnak, 2002 óta szerkesztője a Mesterkurzus irodalmi sorozatnak. A Ráday Könyvesházban alakult meg a Magyar Műfordítók Egyesülete és saját irodalmi - műfordítói sorozatának is a könyvesházi pince a helyszíne.

Bordás István munkáját a Bodrogkeresztúri Faluház vezetőjeként kezdte, később részt vett a Zempléni Művészeti Napok lebonyolításában. 2007 óta a Sárospataki Képtár vezetője. 2000-től a Zempléni Múzsa című társadalom-tudományi és kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, 2003 óta lapigazgató, egyben a Zempléni Múzsa Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Teva Magyarország Zrt. gyógyszergyártó cég jelentős támogatója a Roma Veritas Alapítványnak, amelynek segítségével tehetséges roma fiatalok egyetemi tanulásához ad ösztöndíjat; a Teva ezen kívül nagy összeggel támogatja a fiatal filmesek művészfilmjeinek megvalósulását és ösztöndíjat létesített fiatal, frissen végzett diplomás színészek számára is.

A Budapesti Városvédő Egyesület ebben az évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. Az eltelt 25 év alatt az épített környezet védelme, a régi értékek megmentése, Budapest szellemi örökségének összegyűjtése és feldolgozása terén számos jelentős eredményt értek el. Helyi csoportjaik, önkéntes segítőik, vetélkedőik révén több generáció tagjaival bővült a városért tenni akarók köre. Működésük nyomán a települési értékvédelem országos mozgalommá vált.

A Fehér Rózsa-díj a szervezet célja szerint a minőség, a közösségek, az alkotó és értékőrző emberek iránti tiszteletet fejezi ki. A társaság a kultúraközvetítő szerepet nem köti szakmához vagy intézményhez, csak az elhivatottsághoz.

A díjat a közgyűlés minden évben titkos szavazással ítéli oda. Az elmúlt években Fehér Rózsa-díjat kapott Kocsis Zoltán, Mészöly Dezső, Hegedűs Géza, Popper Péter, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Pesti Est szerkesztősége és a Vendég a háznál című rádióműsor is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását