2024. április 24. - György

Sivatagokat megtermékenyítő növény

A milánói egyetem genetikai kutatói reménykeltő felfedezést tettek közzé A tudomány jövője című nemzetközi konferencián: megállapították, hogy a köztudatban nemigen élő kis növény, a lúdfű (Arabidopsis thaliana) rendelkezik egy rendkívüli képességgel.
2008. október 20. hétfő 07:20 - Hírextra
A keresztes virágúak családjába tartozó növény igénytelen és ellenáll a szárazságnak egy génje segítségével, amely szabályozza azon pórusainak nyitását és zárását, amelyeken keresztül behatol a széndioxid és távozik a víz. Genetikusok számára már megoldható feladat volt a módosítás, amelynek eredményeképpen a pórusok nyitását csökkentették és ezáltal a növény a szárazsággal szemben még ellenállóbbá vált - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ugyanezt az eljárást alkalmazták a sóval szembeni ellenállás fokozására is, így a manipulált lúdfű immár megél a sok sót felhalmozó talajban is, továbbá meleg zónákban, ahol a víz hamar elpárolog. A kutatók abban reménykednek, hogy ezen kísérletek elvezethetnek ahhoz, hogy a nem is olyan távoli jövőben a sivatagokban is tudnak majd gabonát termelni.

A lúdfüvet Friedrich Laibach javaslata alapján már több mint hatvan éve használják genetikai kutatások modell szervezeteként, mivel több tulajdonsága is különösen alkalmassá teszi az ilyen vizsgálatokra: kis méretű, 2-5 cm átmérőjű növény. Meglehetősen igénytelen, szárazságkedvelő, könnyen termeszthető akár talajban, akár mesterséges táptalajon. Gyors fejlődésű, optimális körülmények között 6 hét egy generáció, ami a növényeknél igen rövidnek számít, így egy év alatt sok generáció vizsgálható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását