2024. május 10. - Ármin, Pálma

Nem lesz agóra Zalaegerszegen

Bizonytalanná vált a zalaegerszegi városközpontban található volt művelődési központ sorsa, ugyanis sikertelen volt az agóra - közösségi, közművelődési színtér - kialakítására benyújtott pályázat - közölte Gyutai Csaba alpolgármester, a Fidesz Zala megyei
2008. október 20. hétfő 16:31 - Hírextra
A Nyugat-Dunántúlon mindössze egyetlen nyertes volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán: Szombathelyen 6-7 milliárd forint értékben új szellemi városközpont épül a helyőrségi művelődési központ helyén.

Gyutai Csaba azt mondta, hogy Szombathely olyan pályázattal nyert, amely elsősorban a színház kialakításáról szól, és abban - a kiírással ellentétben - csak járulékosan jelennek meg a közösségi, közművelődési funkciók.

Az alpolgármester megjegyezte: a kormány pályáztatási gyakorlatában irányítottá vált az európai uniós pénzek felhasználása. "Irányított módon, politikai alapon olyan helyszínek nyernek támogatást, amelyek indokoltsága megkérdőjelezhető" - tette hozzá.

Kitért arra, ha a pályázati kiírást komolyan veszik, akkor minden pályázó nyertes lett volna, ahogy erről eredetileg szó volt: a megyei jogú városok között elosztják a rendelkezésre álló uniós forrást és így mindenhol elindulhatott volna a fejlesztés.

Zalaegerszegen a kétmilliárdos pályázat előkészítése során több millió forintért építészeti háttértanulmány készült. A pályázati forrás elnyerése után közösségi és közművelődési, valamint felnőttoktatási, tanácsadási, szolgáltatási, térségi feladatokat is ellátó intézmény jöhetett volna létre.

Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a szakmai visszajelzések szerint a zalaegerszegi pályázat minden feltételnek megfelelt. A pályázat lehetőséget adott volna belvárosi kulturális centrum kialakítására, ezt azonban saját erőből a város és a megye nem tudja megteremteni.

Az új helyzetben gondoskodni kell a kiürített épületről és megoldást kell találni a hasznosítására, különben az tönkre fog menni. A volt művelődési ház frekventált helyen, félhektáros területen található, a beépített rész 3.600-3.700 négyzetméter - tette hozzá az alelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását