2024. május 21. - Konstantin

Interpellációk

Többek között a tűzoltók túlóradíjának kifizetéséről, a Nemzeti Tehetségprogram megvalósításáról, a HospInpestről és a korrupció elleni kormányzati lépésekről esett szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben. Az elmúlt hetektől eltérően a hétf
2008. október 20. hétfő 16:25 - Hírextra
Horváth István (Fidesz) a tűzoltók túlóra díjának kifizetéséről kérdezte az önkormányzati minisztert.
Hosszú hónapok óta világos, hogy a kifizetéseket rendezni kell - mondta. Az ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy a kormány nem kíván tárgyalni az érintettekkel. Emlékeztetett arra, hogy a Vas megyei bíróság éppen a napokban 96 millió forintos túlóradíjat ítélt meg 68 tűzoltónak, és Somogy megyében is hasonló ítélet várható. Itt 220 tűzoltó várja juttatását, ami mintegy 250 millió forint lehet és Tolnában is hasonló a helyzet. Horváth István arra volt kíváncsi, ki, mikor és miből kívánja a túlóradíjakat rendezni.

Az önkormányzati miniszter válaszában cáfolta, hogy nem tárgyalnak, mert mint mondta, folyamatosan egyeztetnek az érintettekkel.Cél, hogy minél hamarabb megnyugtató megoldást találjunk - mondta Gyenesei István. Kitért arra, hogy száz perben eddig kevesebb, mint 10 elsőfokú ítélet született és a Vas megyei bíróság az egyetlen, ahol jogerős ítélet született a tűzoltók túlóradíjának kifizetéséről. A tárcavezető közölte: intézkedett, hogy Szombathely azonnali segítséget kapjon, és a 152 millió forintos támogatást az önkormányzat hétfőn megkapta. A tűzoltókat nem éri és nem érheti hátrány - jelentette ki.

A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés viszont igen.Kormos Dénes (MSZP) a Nemzeti Tehetség Program megvalósításáról érdeklődött az oktatási miniszternél. Azt kérdezte, milyen szakmai célok mentén milyen forrásokat kívánnak e célra fordítani.

Hiller István válaszában elmondta: a tehetséggondozás területén fordulóponthoz érkeztünk, és lehetőségek nyílnak. Hozzátette: összesen 17 milliárd forintot szánnak jövő évtől erre a célra. Ebből az Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítására 750 millió forintot, a Nemzeti Kiválóság Programra 8 milliárd forintot, a Nemzeti Tehetség Programra 500 milliót, az eddig meglévő tehetséggondozó programokra összesen 7,2 milliárd forintot szánnak.A választ az interpelláló képviselő elfogadta.

Lukács Tamás (KDNP) a HospInvest-ügy, az egri Markhot Ferenc kórház kapcsán arról szólt, hogy többször észleltek jogsértést, és az iratok érdemi megvizsgálására a mai napig nem volt lehetőségük. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte az egészségügyi minisztertől, hogy a betegek biztonságos ellátása érdekében mit kívánnak tenni.

Székely Tamás válaszában elmondta: reméli, hogy az egri kórház orvosai és szakdolgozói törődnek a betegekkel, hasonlóan a minisztériumhoz és ÁNTSZ-hez. A kórházban indított sztrájk kapcsán azt mondta, károsak azok a jelenségek, amelyek a betegek orvoshoz jutását nehezítik. Hangsúlyozta: nem kíván az engedélyezési eljárásba beavatkozni, a működési engedélyezés folyamatát jogszabály rögzíti, a döntést 15 napon belül meg lehet fellebbezni.A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban igen.

Dávid Ibolya (MDF) arról beszélt, hogy a Transparency International nemzetközi szervezet legújabb korrupciós listáján Magyarország ismét rosszul szerepelt, nyolc helyet esett vissza. Mint mondta, ilyen mértékű visszaesésre 2003-ban, az MSZP-SZDSZ kormány első éves ténykedése után került sor legutóbb.

Kitért arra, hogy a szervezet jelentésében felhívta a figyelmet, a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága tarthatatlan, illetve a túlbonyolított közbeszerzési rendszer a korrupció melegágya. Az ellenzéki politikus szerint a védekezésnek az árnyéka sem látható, egyéves késéssel készült el a korrupció elleni program, a kormánynak ezt az év elején kellett volna elfogadnia.

Az igazságügyi tárca államtitkára válaszában elmondta: nem öröm, hogy kedvezőtlenül változott Magyarország értékelése, ugyanakkor csak két tizedpontos a visszaesés. Avarkeszi Dezső közölte: még ebben hónapban a kormány elé kerül a korrupció ellenes stratégia és kormányzati cselekvési program. A cselekvési programról a kormány jövő heti ülésén tárgyal majd.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a meghozott intézkedések között az Új rend és szabadság programjára, a peres és nem peres eljárásokra vonatkozó szabályozás megváltoztatására. Hangsúlyozta: készek arra, hogy törvény szülessen a pártfinanszírozásról.A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés viszont igen.

Deutsch Tamás (Fidesz) arról beszélt, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter levélben ajánlotta "kultúrmisszót vállalva" a színházat fenntartó városok polgármestereinek "egy földije X. Y. remekbe szabott zenés vígjátékát".

"Miniszter úr, úgy látszik, hogy egy igazi reneszánsz ember, önt már nemcsak a sport, nemcsak a turizmus, de a kultúra is érdekli" - fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint erről bárki meggyőződhet a tárcavezető blogján.

Deutsch Tamás azt tudakolta, hogy azok a színházak, amelyek megrendelik ezt a vígjátékot, kapnak-e többlettámogatást, illetve amelyek nem rendelik meg, esetleg kevesebb támogatást remélhetnek jövőre.

Gyenesei István válaszában elmondta: az önkormányzati törvény nem tiltja sem a polgármesternek, sem a miniszternek, sem az országgyűlési képviselőnek, hogy tájékozott legyen a kultúra területén is.

A turizmusért felelős szakminiszter szerint az ajánlott produkciók a nyári turisztikai szezon teltházas attrakciói közzé tartoztak, és a jövő év a kulturális turizmus éve lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha valakit mégis megbántott volna, "ezzel a szelíd ajánlással", elnézést kér tőle, nem állt szándékában a legkisebb nyomást sem gyakorolni senkire.

A politikus megjegyezte: Siposhegyi Péter Halottak napjától Virágvasárnapig című művének népszerűsítésében "korábban nem kisebb személyiség, mint Orbán Viktor vállalt személyes védnökséget és ajánlotta levelével széles körben.A választ a képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 194 igen, 175 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.

Kovács Zoltán (Fidesz) szerint az önkormányzatoknak az energiaáremelkedés okozza az egyik legnagyobb nehézséget, amely az átlagosnál is jobban terheli a köztestületeket.Mint mondta, érdemi kompenzációt ehhez sem 2007-ben, sem a jövő évi büdzsében nem nyújtanak. Veres János pénzügyminiszter válaszában azt mondta, ha az önkormányzatnak nincs elégséges forrása, akkor lehetősége van önhiki-s (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak szánt) támogatás igénylésére. Ez minden évben több mint 10 milliárd forintos keret - fűzte hozzá.
2008-tól a villamos energia áremelkedés miatt a legrászorultabb települések igényelhettek támogatást az önhiki kereten belül, erre 500 millió forint volt - közölte.

A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés 208 igen, 170 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását