2024. április 28. - Valéria

Rákkeltőek a devecseri tározók?

Az ajkai erőmű széntüzelésű szürkesalakjából épített devecseri vörösiszap-tározók fokozottan rákkeltőek, Ajkán kimutathatóan magasabb a rákos megbetegedések száma az országos átlagnál - jelentette ki Kepli Lajos.
2011. január 26. szerda 12:38 - HírExtra
Az ajkai erőmű széntüzelésű szürkesalakjából épített devecseri vörösiszap-tározók fokozottan rákkeltőek, Ajkán kimutathatóan magasabb a rákos megbetegedések száma az országos átlagnál - jelentette ki Kepli Lajos a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke.

Elmondta: december 16-án Devecseren tartottak lakossági fórumot, ahol egy ajkai férfi hívta fel a figyelmüket a rákos megbetegedések nagy számára. Az ügyben Kepli Lajos megemlítette a Debreceni Egyetem 1997-es kutatását, mely megállapítja, hogy az Ajka környékén bányászott és az erőmű tüzelésére használt szénben nagy az urán-tartalom és egyéb rákkeltő nehézfémek is megtalálhatóak.

Kepli Lajos leszögezte: a radioaktív sugárzás a térségben a háttérsugárzásnál erősebb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb, a problémát nem is ez okozza, hanem a szén eltüzelése után keletkezett szürkesalaknak nevezett anyag. Ez ugyanis por formájában tartalmazza a rákkeltő nehézfémeket, ráadásul az uralkodó szélirány az erőműtől Ajka felé jellemző.

Az évtizedek alatt keletkezett 50 millió tonna szürkesalakból építették a vörösiszaptározó-kazettákat. Kepli Lajos hangsúlyozta: minél hamarabb megoldást kell találni a problémára, mert jelenleg "az egészséghez élethez való jog nem jár az ajkaiaknak." Az ellenzéki politikus szerint rövid távon a tározók falának kiporzását kell megakadályozni, hosszú távon pedig az összes ilyen tározót el kell tüntetni Magyarországról. Az ügyben egyébként a Jobbik február 11-én lakossági fórumot szervez az ügyben Ajkán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását