2024. május 7. - Gizella

Hétfőn nem, de novemberben csökkenhet az irányadó kamat

Kamatdöntő ülést tart hétfőn a jegybank monetáris tanácsa. Az InfoRádió által megkérdezett elemző szerint nem változtatja meg a monetáris tanács a 8,5 százalékos irányadó kamatot. Madár István, a Portfolio.hu elemzője azt valószínűsítette, hogy novemberbe
2008. október 20. hétfő 08:14 - Hírextra
Az infláció, aminek letörése a monetáris tanács egyik fő feladata, kedvezően alakult az elmúlt időszakban, és több jele is van annak, hogy teljesülhet az inflációs cél, akkor pedig lehetőség nyílhat a kamatok csökkentésére - fejtette ki az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio.hu elemzője.

Hangsúlyozta: a másik oldalon láthatjuk, hogy a világgazdaságban a tőkepiaci válság eredménye az, hogy a befektetők megvonhatják a bizalmat az olyan, kockázatosnak ítélt országoktól, mint Magyarország. Azaz egyre magasabb kockázati felárat kérnek a befektetéseikért, aminek egyik következménye elméletben akár kamatemelés is lehetne - tette hozzá Madár István.

Ugyanakkor az elemző szerint a kamatemelés a gyakorlatban nem segítene a jelenlegi tőkepiaci helyzeten, így várhatóan a tanács kivárásra rendezkedik be és tartani fogja a kamatszintet. Ha viszont a pénzügypiaci helyzet nem változik, nehéz lesz elindítani a kamatcsökkentést - mutatott rá Madár István.

Ugyanakkor, mint megjegyezte, a válság hullámai előbb-utóbb elvonulnak, és talán novemberben csökkenteni tudják majd az irányadó kamat szintjét.

A Portfolio.hu munkatársa arra is figyelmeztetett, a következő egy hétben, egy hónapban bármikor történhet olyasmi, ami felülírja az elmondottakat.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását