2024. április 25. - Márk

Vádat emeltek Weiszenberger ellen

Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt a kecskeméti nyomozó ügyészség benyújtotta a vádiratot a szabadlábon lévő, korábban kistérségi megbízottként dolgozó Weiszenberger László vádlottal szemben - közölte a Bács-Kisk
2008. április 30. szerda 12:11 - Hírextra
Weiszenberger László, aki Zuschlag János képviselőtársa volt a kiskunhalasi önkormányzat képviselő-testületének MSZP-frakciójában, a 2003-ban még működő Területpolitikai Kormányzati Hivatalnál kistérségi megbízottként állt munkaviszonyban Kiskunhalas térségében. Feladatai közé tartozott a különböző pályázatok ismertetése, népszerűsítése a helyi vállalkozók és egyéb szervezetek körében.

A vádirat szerint ennek keretében a vádlott együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és a kunfehértói Rózsa Motel bérlőjével egy vissza nem térítendő állami támogatás megszerzésére irányuló pályázat benyújtásában.

A pályázatra benyújtott terv szerint a Rózsa Motel melletti területen pihenőparkot, valamint sportpályákat készültek létrehozni. A vádlott már ekkor megemlítette a Rózsa Motel bérlőjének, hogy a pályázat sikeres elbírálása pénzbe fog kerülni.

A Weiszenberger László és a két férfi között lezajlott "üzleti" megbeszélésről rejtett kamerával készített felvételt a Hír TV mutatta be még 2007 őszén.

A pályázatot 2003. augusztus 29-én nyújtották be a Miniszterelnöki Hivatalhoz, amely alapján 17 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt.

A vádirat szerint, a támogatás folyósítását követően Weiszenberger László vádlott a motel bérlőjét felhívta, és ötmillió forint átadását kérte tőle.

A vádlott azt állította, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium meg nem nevezett döntéshozó munkatársa részére kell visszajuttatni a pályázaton nyert összegből, a pályázat elfogadásának fejében.

Mivel a bérlő a kért összeget nem volt hajlandó a vádlott részére átadni, ezért később tőle már csak 2,5 millió forintot kért.

Weiszenberger arra hivatkozott, hogy a gazdasági társaság ügyvezetőjétől az összeg másik felét megkapta, de az felhívta a figyelmét, hogy az összeg másik felét a bérlőtől kell kérnie.

Az ügyészség indítványozta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Bíróság nyilvános ülésen hozott ítélettel állapítsa meg a vádlott bűnösségét, és szabjon ki büntetést, mivel a vádlott a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, a bűnösségére is kiterjedő, beismerő vallomást tett.

Nánási László megyei főügyész elmondta: mivel nem tárgyaláson, hanem gyorsított eljárásban, nyílt ülésen tárgyalja a bíróság az ügyet, ezért lehetőség van az egyébként 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény büntetési tételének enyhítésére.

Az esetre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény. Az ügyészség a Zuschlag-ügytől elkülönítette a bűncselekmény nyomozását, ezért gyorsabban le tudta zárni.

Weiszenberger László 2002-ben az MSZP és a Sikeres Halasért szervezet közös listájáról került be a kiskunhalasi képviselő-testületbe. A botrány kirobbanása után - Zuschlag Jánossal ellentétben - azonnal lemondott képviselői mandátumáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását