2024. május 17. - Paszkál

Egyelőre nem folytatódik a parlamentben a nemzeti csúcs

Egyelőre nincs parlamenti folytatásuk a szombati nemzeti csúcson elhangzott javaslatoknak: az MDF nem készít törvényjavaslatot a válságkezelő programjából, a szocialisták eddigi javaslataikról tárgyalnának, a Fidesz szerint pedig nem az ő "térfelükön patt
2008. október 20. hétfő 20:06 - Hírextra
Az MSZP többször elmondta már, hogy mindenkivel, aki arra hajlandó, egyeztet, de aki eleve elzárkózik az egyeztetéstől, csak a saját javaslatait ismételgeti, azzal nincs miről tárgyalni - közölte Kovács Tibor, az MSZP-frakció vezetője az MTI-vel. Hozzátette: a szocialisták nem kezdeményeznek ötpárti megbeszéléseket, de az egyes javaslatokról - költségvetés, plafontörvény, egyszerűsítést szolgáló adócsomag -, akivel lehet, megpróbálnak egyeztetni.

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök tartja magát ahhoz, amit a nemzeti csúcson mondott, vagyis arra fog törekedni a következő hetekben és hónapokban, hogy a lehető legszélesebb társadalmi és politikai szövetséget hozzák létre annak érdekében, hogy megalkossák a stabilizációról és a növekedésről az új középtávú gazdasági és társadalompolitikai programot. Ennek részleteiről azonban senki nem akart nyilatkozni az MTI-nek.

Gyurcsány Ferenc hétfőn egy napirend előtti felszólalásra válaszolva a nemzeti csúcsról szólva azt mondta, lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben, valamint üdvözölné, ha meg tudnának állapodni a pártfinanszírozás átalakításában.

Erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: meglátják, hogy milyenek a javaslatok. Utalt arra, hogy a plafontörvény esetében egyelőre folynak a tárgyalások.

Navracsics Tibor hétfői sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, hogy lesz-e a parlamenti javaslat Orbán Viktor szombaton megfogalmazott indítványaiból, azt mondta: úgy gondolják, hogy mindenekelőtt hiteles politikusokra, hiteles kormányzati politikára van szükség Magyarországon. "A labda nem a mi térfelünkön pattog" - tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a legsúlyosabb probléma ma a magyar kormányzat hitelvesztése.

Orbán Viktor szombaton a kormány megszorító csomagja elleni összefogást és nemzeti növekedési programot javasolt, amelynek középpontjában az adócsökkentés áll. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy a politikai változásra van szükség, mert a szocialisták "hazudozással" eljátszották az ország hitelét, ami miatt Magyarország magasabb kamat mellett kap kölcsönöket az ország finanszírozására, és ez évente 400 milliárd forintba kerül.

A pártelnök emellett a korrupció visszaszorítását sürgette, ami szerinte évente 200 milliárd forint közpénz elfecsérlését jelenti, valamint javasolta az adminisztratív terhek és a bürokrácia csökkentését, amivel nemzetközi elemzők szerint három év alatt 7 százalékos növekedés érhető el - ez 200 milliárd forintot jelent. Orbán Viktor kezdeményezte az uniós források átcsoportosítását is, hogy a jelenlegi 3,5 százalék helyett a források 30 százaléka jusson a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Az MDF nem készít saját törvényjavaslatot a Dávid Ibolya által szombaton, a nemzeti csúcson ismertetett válságkezelő programról - monda Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese hétfőn az MTI-nek. Kiemelte: várják a kormány javaslatait, azt, hogy visszaköszönnek-e belőlük a fórum elképzelései.

Hock Zoltán elmondta: az MDF konkrét javaslatot készített a válság kezelésére, de ezt vitaalapnak szánták, így el lehet térni tőle. Az MDF politikusa szerint csomagjukat csak akkor lehetne megvalósítani, ha kivitelezésében a pártok között teljes konszenzus jönne létre, ám, mint mondta, a csomag sokakat sokkolt.

Dávid Ibolya egyéves válságkezelési programot javasolt: 2009-ben egy évre felfüggesztenék a 13. havi nyugdíjat, 2008-as szinten tartanák a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, nyugdíjakat, a közszférában eltörölnék az idei jutalmakat, bónuszokat, felfüggesztenék a vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatásokat, a családi pótlékot pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötnék.

Az SZDSZ hárompontos javaslattal érkezett a nemzeti csúcsra, de ebből a költségvetési plafon meghatározásáról szóló indítványukat már tárgyalja a parlament.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását