2024. május 2. - Zsigmond

Az EKB hitelt akkor használnák fel, "ha minden kötél szakad"

Nincs azonnali szükség arra, hogy csökkenjen az irányadó magyar kamat - közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azelőtt, hogy a monetáris tanács hétfőn dönt a jelenleg 8,50 százalékos alapkamatról.
2008. október 20. hétfő 10:33 - Hírextra
A jegybank elnöke elmondta azt is: az MNB nem tervezi, hogy felhasználja az Európai Központi Bank (EKB) hitelét. A múlt héten az MNB és az EKB 5 milliárd euró értékhatárig euróhitel felvételéről állapodott meg, hogy a magyar jegybank biztosítsa az euró likviditását a magyar piacokon. Simor András hozzátette: az EKB hitelt csak legvégső esetben használnák fel, "ha minden kötél szakad."
Simor határozottan visszautasítja, hogy Magyarországot ugyanolyan állami csőd fenyegetné, mint Izlandot, és hogy a magyar bankok hasonlóan vannak kitéve a válságnak, mint a szigetországi bankok. A jegybank elnöke szerint "vicces" az ezzel kapcsolatos félelem, és teljesen kizártnak mondta a magyar állam csődjét.

Az MNB elnöke elégedetten nyilatkozott a válság fényében a kormánynak a pénzügyi fegyelem további szigorítására tett lépéseivel kapcsolatban, és azt mondta: Magyarország az idei év végére teljesíti a maastrichti hiánykritériumot.

A kormány 3,8 százalékról 3,4 százalékra változtatta a GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését. Simor szerint a 3,4 százalék deficit, beleszámítva a nyugdíjreformmal kapcsolatos kiadások leírását már 2,9 százalékot jelent. Ez már az EU által előírt három százalékos plafon alatt van.

A jegybank elnöke rámutatott arra, hogy Magyarországon nincs szükség helyi bankok újratőkésítését célzó alapra, mint amilyet Németországban, vagy Nagy-Britanniában hoztak létre, mivel a rendszerben a megtérülési ráta meghaladja az európai átlagot.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását