2024. április 28. - Valéria

Mázli moziban

Vígjátéknak túl drámai, drámának túl vicces a Mázli, amely rendezője, az elsőfilmes Keményffy Tamás szerint "mai magyar népmese". Az alkotást csütörtöktől vetítik a mozikban.
2008. október 19. vasárnap 11:23 - Hírextra
A falusi filmszatíra hősei a szebb napokat látott aprócska település, Ógyarmat lakói, akikre egy megfúrt olajvezetéknek köszönhetően mosolyog rá a szerencse. A nagyhatalmú osztrák multi - szó szerinti - megcsapolása azonban nem maradhat következmények nélkül, miközben a saját zsebre történő olajmérés, vele pedig az irigység és a harag is felüti fejét a faluban.

A francia-német magyar koprodukcióban készült Mázli szereplői amellett, hogy bűnöznek, igen szeretetre méltóak is - mondta az MTI-nek filmje hőseiről a rendező, hozzátéve, hogy szatirikus alkotása tükröt tart az emberek, elsősorban a kelet-európaiak elé. "Itt, ahol az önfenntartó simli egy igen elterjedt jelenség, nagyon jellemző ez a parabolikusnak is tekinthető történet" - jegyezte meg Keményffy Tamás.

A cseh újhullám humorát idéző film magyar-francia-német koprodukcióban készült, a nagyjából egymillió eurós (több mint negyed milliárd forintos) költségvetését túlnyomórészt magyar forrásokból fedezték - mondta el a rendező.

Az osztrák határ mellett játszódó Mázlit a Nógrád megyei Cserhátszentivánon forgatták; a filmeseknek nem először otthont adó falucska lakói örömmel fogadták a stábot, sokan statisztaként is részt vettek a produkcióban, amelynek főbb szerepeiben Lukács Andor, Lázár Kati, Gyuricza Miklós és Monori Lili láthatók.

Keményffy Tamás 1971-ben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott, 1996-ban Hidasi Dalmával, a Mázli producerével közösen megalapította az Extreme Film Kft.-t, amely reklám- és rövidfilm-gyártással foglalkozik. A rendező-operatőr első nagyjátékfilmjében, a Status Yo című német produkcióban operatőrként vett részt. Szerencsés ember című, rendezőként jegyzett kisjátékfilmje több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását