2024. május 17. - Paszkál

Béres József új oldala!

Új oldaláról mutatkozott be az ismert üzletember, Béres József: Szép magyar ének címmel vaskos kötetet állított össze, amely a középkortól szedi csokorba a legszebb, legismertebb magyar gyermek- és népdalokat, népies és zeneszerzői dalokat és egyházi ének
2009. március 21. szombat 14:32 - HírExtra
Mint Béres József az MTI-nek elmondta, a kötet összeállításának ötletét alapvetően az adta, hogy az elmúlt évtizedekben családjában hagyománnyá vált az ünnepek idején a közös éneklés.

"Megnéztem, hogy a piacon milyen énekeskönyveket lehet kapni, ami az átlagembereknek szól. Nem nagyon találtam ilyet, vagy ha igen, közel sem volt elfogadható minőségű. Apránként megfogalmazódott bennem egy olyan dalgyűjtemény összeállítása, amiben benne vannak legismertebb népdalaink, gyerekdalaink és a magyar egyházi énekek is" - idézte fel a könyv születésének előtörténetét a cégvezető.
A válogatás során igyekeztek a "nemesebb" dallamokat kiválasztani és arra is törekedtek, hogy olyan énekek kerüljenek a kötetbe, amelyek szövege költészeti értékkel bír.

Munkatársaival széles forráskört tekintettek át, gyakorlatilag minden olyan kiadványt, ami a boltokban, könyvtárakban hozzáférhető, emellett rengeteg népzenei hangzóanyagot hallgattak meg - az üzletember saját lemezgyűjteményére is támaszkova.
Béres József elmondta, hogy a Zenetudományi Intézetben kapott szakmai segítséget a megvalósításhoz. A könyv tudományos tanácsadója Dobszay László, népzenei szakértője Bereczky János volt. A kötet öt-hat éven át készült.

A kiadvány nagy előnye, hogy a végén több oldalas irodalmi jegyzékben összegezték a forrásokat, a korábbi népdalos, műdalos kiadványokat. Ezek között a Kodály-féle iskolai énekgyűjteményektől kezdve a tudományos művekig sok minden szerepel.
"A könyv célja nem tudományos, ugyanakkor arra törekedtünk, hogy a kották és a dalszövegek hibátlanok legyenek. Ha kellett, visszanyúltunk az eredeti szövegekhez és visszajavítottuk az idők során átalakított szavakat" - sorolta Béres József.

A kötetben külön fejezetet alkotnak a gyermekdalok, a népdalok (ezen belül például a népszokásokhoz kapcsolódó dalok, ivó- és mulatódalok), a népies (köztük a történelmi) dalok, a XIX-XX. századi zeneszerzői dalok és hazafias énekek, valamint a szent énekek (gregorián dallamok, görög és római katolikus, valamint protestáns dalok).
A daloknál lábjegyzetként olvashatóak a keletkezésre, történetre vonatkozó információk, leírások az énekekhez kapcsolódó szokásokról, játékokról. A legrégebbi dalok a középkori népi énekekig nyúlnak vissza, a legkésőbbi műdalok a XX. században, a két világháború között keletkeztek. Az 580 oldalas kötet 430 dalt tartalmaz.

"Ezek a dalok a magyar kultúra részei, jó lenne, ha minél több ember megismerné és énekelné őket. Vikár Bélától Domokos Péter Pálig zeneszerzőink nemcsak gyűjtötték, hanem fel is dolgozták ezeket. A könyv segít a visszacsatolásban is" - fejtette ki az üzletember.

Az Akovita Könyvkiadó által kiadott kötetben a dalok szövegét kivéve valamennyi információ angolul is olvasható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását