2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány csúcs összegzése

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzeti csúcs akkor is siker lett volna, ha csak beszélgettek volna ebben a körben, ennél azonban többet értek el: nagyon sok konkrét javaslat alapján a korábbinál szorosabb együttműködés és mélyebb átalakítási program kezdődhet
2008. október 18. szombat 17:32 - Hírextra
"Engem nem tudnak eltántorítani attól, hogy ezt szervezzem, igényeljem, és ezt a társadalmi-politikai szövetséget megpróbáljam a lehető legszélesebbre nyitni" - fogalmazott húszperces összegzésében a tanácskozás végén a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: arra fog törekedni a következő hetekben és hónapokban, hogy a lehető legszélesebb társadalmi és politikai szövetséget hozzák létre annak érdekében, hogy megalkossák a stabilizációról és a növekedésről az új középtávú gazdasági és társadalompolitikai programot.

A kormányfő összegzésében elmondta: a tanácskozáson konstruktivitást tapasztalt. Mint mondta, nem mindig érettek egyet, de a túlnyomó többség konkrét javaslatokat tett. "Nagyon optimista vagyok a jövőt illetően", hogy együtt fogunk tudni működni - fogalmazott.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy "igen sok bajt hozott a fejére", hogy volt idő, amikor nem a teljes nyilvánosságot választotta ahhoz, hogy elmondja, mit gondol. Fizettem eleget ezért a hibáért én magam is - utalt az őszödi beszédre, hozzátéve: nem követné el még egyszer ezt a hibát.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy szerinte a politikában túlságosan sokáig folytattak népszerűségi versenyt - amelyben ő maga is részt vett - ahelyett, hogy felelősségi versenyt folytattak volna. Mint mondta, ez az a pillanat, amikor az utóbbi megelőzheti a népszerűségi versenyt. Szavai szerint a választók a következő időszakban érezni fogják, a politikai erők közül ki melyikbe nevezett be.

A miniszterelnök a kormány hibáiról szólva kitért arra: 2001 és 2006 között éppen azt csinálták, amelyet "most valaki újra folytatni szeretne". Növeltük a kiadásokat, jelentős állami beruházásokat indítottuk el, emellett csökkentettük az adót. Jóakaratból, népszerűségszerzés szándékából, és a vége valóban az lett, hogy 2006-ban nem következhetett más, mint egy költségvetési kiigazítás - idézte fel. Kiemelte: most nem lehet ugyanilyen politikát folytatni.

Megismételte, hogy a tanácskozás legnagyobb szenzációja az, hogy a munkaadók is kiálltak az adócsökkentés elhalasztása mellett.

A miniszterelnök több, a nemzeti csúcson elhangzott javaslatot is felsorolt, amellyel egyet tud érteni.
Példaként említette az adóegyszerűsítést, az adóalapok szélesítését és a gazdaság fehérítésére tett javaslatokat.
Ide sorolta többek közt Dávid Ibolya kezdeményezését arról, hogy közösen nézzék át, hogyan lehet célzottabbá tenni a szociális támogatásokat. Mint fogalmazott, nem tiltakozik az ellen sem, hogy 2009-et átmeneti évnek kell tekinteni.

Gyurcsány Ferenc egyetértett az MDF elnökének azzal az indítványával is, hogy függesszék fel a minisztériumok azon marketing tevékenységét, amelyek a mostani kérdések tekintetében nem fontosak. Hozzátette: szintén egyetért Dávid Ibolyának a politikai bizalom visszaállítását célzó javaslatainak nagy részével is. Azt javasolta, hogy azok a pártok, amelyek egyet tudnak érteni ebben, nyújtsák be közösen az új pártfinanszírozási törvénynek azt a szakértői változatát, amelyben még volt egyetértés.

A miniszterelnök Orbán Viktor javaslatai közül egyetértett azzal, hogy csökkenteni kell az adminisztrációs terheket. Közölte: támogatja a korrupció kiszűrésére vonatkozó javaslatot is.

A kormányfő szerint erre megoldás lenne, ha a Fidesz is támogatná az új pártfinanszírozási törvényt, valamint a közbeszerzési törvény módosítását, amely már a parlament előtt van.
Elmondta: nincs vitája az SZDSZ által javasolt 3 pont lényegével sem. A közpénzügyi csomag részeként fogalmazzunk meg kiadási plafonokat, és egyetértek Kóka János kritikájával, hogy lehet annál feszesebben fogalmazni, mint ahogy az MSZP módosító indítványa szól, azt fogom kérni, hogy ezt dolgozzák át - mondta.

Gyurcsány Ferenc a stabilitási- és adóreform alapról szóló kezdeményezéssel is egyetért. Beszámolt arról: Medgyessy Péter volt miniszterelnök három pontját is jó szívvel támogatja.
A kormányfő megköszönte a résztvevőnek, hogy eljöttek, külön kiemelve a Magyar Tudományos Akadémia szerepét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását