2024. május 3. - Tímea, Irma

Nagy siker a Parasztopera Párizsban

Nagy sikerrel mutatta be Pintér Béla és Társulata a Parasztopera című előadást a párizsi Théatre de la Cité Internationale színpadán.
2008. október 17. péntek 13:41 - Hírextra
A társulat először vendégszerepel a francia fővárosban, ahol október 16. és 21. között öt alkalommal adják elő a Festival d,Automne (Őszi Fesztivál) keretében a Parasztoperát, majd október 24-én a Párizs melletti Brétigny-sur-Orge színházában is bemutatkozik a népszerű darab.

A csütörtök esti bemutatót nagy érdeklődés kísérte, a beharangozók Pintér Bélát a Párizsban visszatérő vendégnek számító Schilling Árpád mellett "a magyar színház új generációjának egyik legjelesebb képviselőjeként" mutatták be. Az elsősorban befogadó helyként működő 250 férőhelyes színházban többen állva követték az előadást; minden jegy elkelt elővételben.
Nagyon jó közönség volt, érződött a színpadról, hogy érzik és értik azt a fajta humort, amellyel az előadás operál - mondta a premier után Pintér Béla az MTI-nek.

A 2002-ben a budapesti Szkéné Színházban bemutatott előadással utazik a legtöbbet a társulat, mert ezt hívják a legszívesebben. Ennek oka Pintér Béla szerint az, hogy az erdélyi népzene és a barokk muzsika elegye olyan erős anyagot alkot, ami miatt külföldiek számára is szerethető és jól érthető az előadás, amelyet feliratozással követhettek a francia nézők.

A rendező maga is a társulat kulcselőadásának tartja a Parasztoperát, mert egy nagyon jó pillanatban, egy kevésbé sikerült bemutató után született, és ebben a darabban használta a társulat először a prózával kevert énekbeszédet, valamint itt találták meg azt az összetett és gazdag színházi formát, amelyet azóta több előadásban is élvezhetett a közönség.

Pintér Béla szerint külföldön legjobban a közép-kelet-európai régióban működött eddig az előadás, nevezetesen Zágrábban, Belgrádban, Pilsenben, Prágában, Ljubljanában, ahol szinte úgy reagál a közönség, mint Magyarországon, Nyugat-Európában viszont a francia közönség a legfogékonyabb - fogalmazott.

A társulat korábban eddig egyszer vendégszerepelt Franciaországban, 2007-ben Nancyban, a keleti országok az egyik legjelentősebb színházi fesztiválján, a Passages-n.

A Pintér Béla és Társulata decemberben ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját. Ebből az alkalomból november 7. és december 9. között megrendezik a Népi Rablét elnevezésű fesztivált Budapesten, amelyen minden eddigi előadásukat láthatja a közönség a 12 darab megszületésének sorrendjében; a Kórház-Bakonytól a legújabb bemutatóig, A démon gyermekéig.

A fesztivál záróakkordjaként december 8-án és 9-én a társulat első produkcióját, a Népi Rablét című darabot láthatják a nézők. A rendezvénysorozat programja tartalmaz egy meglepetésestet is, amelyen a január végi bemutatónak az úgynevezett "munkabemutatóját" láthatják a nézők a Szkéné Színházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását