2024. május 2. - Zsigmond

Környezetvédelmi program hat ország együttműködésével

A globális felmelegedés és a regionális éghajlatváltozás következményeit vizsgálják egy héten át hat ország középiskolásai egy kétéves nemzetközi környezetvédelmi diákprogram keretében a zalaegerszegi Kölcsey gimnáziumban.
2008. október 17. péntek 08:10 - Hírextra
A Clima SOS elnevezésű program Portugália, Spanyolország, Svédország, Olaszország, Ciprus és Magyarország középiskolásainak együttműködésével tavaly kezdődött el. A kétéves, közös munka során a diákok vizsgálják a klímaváltozás okait és következményeit, a szennyezőanyag kibocsátást, és annak kezelését, a csapadékeloszlást, a természetes és mesterséges ökoszisztémák változását. Figyelmet fordítanak a fogyasztói társadalom kártékony szokásaira, betekintenek a regionális környezetvédelmi jogszabályokba, összehasonlítják a különböző európai régiók gyakorlatát - mondta el Gyárfás Gabriella, a magyar csoport vezetője az MTI-nek.

Reggeltől estig címmel arról készítettek filmet, hogy mennyire élünk környezettudatos életet: mikor kapcsoljuk le a villanyt, fogmosáskor mennyi ideig folyatjuk a vizet, hova dobjuk a szemetet, használjuk-e a szelektív gyűjtőket, vagy például mikor használjuk takarékos, várakozó üzemmódban a számítógépet, televíziót.

A közös munka során felmérték és le is fényképezték az országokra legjellemzőbb a szokásokat, sajátosságokat. Gyárfás Gabriella szerint mindezek a gyerekek viselkedésében is megnyilvánulnak: a nápolyiak könnyebben eldobják a szemetet, mint a svédek, a portugálok tudatosan figyelnek a környezetükre.

A programban 15-18 éves, 20-25 fős diákcsoportok vesznek részt. A közös nyelv az angol, de felkeresik a programban résztvevő országokat, megismerik egymás kultúráját, tradícióit, viselkedési, gasztronómia szokásait. A magyar gyerekek is jóval tudatosabban viszonyulnak a környezetükhöz, miután Nápolyban már láttak sárga szmogfelhőt és tapasztalták az ezt követő szmogriadót, amikor minden autó közlekedését leállították.

A diákok a hét elején érkeztek Zalaegerszegre, azóta számos programon vettek részt. Az iskola aulájában Clima SOS címmel kiállítást rendeztek be, Balaton környéki kiránduláson vettek rész. Felkeresik még a Zala Depo vízmű telepet és meglátogatnak egy elektronikai üzemet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását