2024. május 4. - Mónika, Flórián

A pénzügyminiszter szombaton nyújtja be az átdolgozott költségvetést

A kormány megvitatta a költségvetés új változatát és felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy szombaton nyújtsa be azt az Országgyűlésnek. Ezt Veres János jelentette be pénteken Budapesten újságíróknak, miután a kormány tanácskozott az MSZP elnökségével és
2008. október 17. péntek 19:14 - Hírextra
A költségvetésben a korábbinál sokkal szolidabb gazdasági növekedéssel számolnak. Ugyanakkor Veres János hangsúlyozta: a költségvetési egyensúly miatt nem engedhetnek abból a pályából, amelyet korábban meghirdettek.

Arra a kérdésre, lesz-e változás a szociális rendszerrel kapcsolatban, Veres János azt mondta, a jövő évi költségvetésben nem tudják biztosítani az év elejétől, csak várhatóan szeptember elsejétől a nyugdíjkorrekciós program 2009-re esedékes részét és a családi pótlék növelését.

Hozzátette: szeptember elsejétől nem visszamenőlegesen emelik ezeket az ellátásokat, hanem akkortól látják lehetségesnek biztosítani ezeket.

A költségvetés új változatának elkészítésekor figyelembe vették az elmúlt hetekben a pénzügyi piacokon történteket.

A pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a pénzügyi válság jelenleg felmérhető összes hatását igyekeztek figyelembe venni, de vannak olyan következményei is, amit ma még nem lehet megítélni, így azt, hogy a válság milyen mértékben érinti a reálgazdaságot.

Megjegyezte, hogy Magyarország legfontosabb exportpiacai nagyon komoly növekedés-visszaeséssel számolnak, és azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarországon nehezedni fog a hitelhez jutás.

Veres János megismételte az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén ismertetett új makropályát. Eszerint a korábbi 8 százalékhoz képest 4,1 százalékos exportbővüléssel számoltak. A beruházások a korábban várt 6 százalék helyett a tárca számításai szerint 4 százalékkal bővülnek jövőfre, a bruttó hazai temrék (GDP) a korábbi 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő.

A szakminiszter azt mondta, 3,9 százalékos inflációt várnak jövőre, míg az előző javaslatban 4,3 százalékra tervezték a fogyasztói árak éves átlagos emelkedését.
Szerinte a háztartások fogyasztása csupán 0,3 százalékkal bővülhet. A korábbi javaslatban ez a szám 1,9 százalék volt.

A kormány jövőre 2,9 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiányt tervez.
Elmondta, hogy a tartalékok értéke nem csökken a költségvetésben, a hiánycsökkentés forrása a kiadások mérséklése.

Veres János hangsúlyozta: a kormány most is megerősítette, hogy a 2008-as büdzsében a várt 3,8 százalékkal szemben 3,4 százaléknak kell lennie a hiánynak.

Az MTI kérdésére közölte: az idén 103 milliárd forinttal csökkentik a költségvetési hiány nagyságát, ez döntően meglévő tartalékok zárolásából tevődik össze, illetve a megváltozott pénzügyi helyzet miatt "alulteljesült" néhány kiadási tételből.

Példaként a munkaerőpiaci alapot és tudományos-technológiai alapot említette.
Veres János szerint szintén kiadáscsökkentésként jelenik meg az uniós forrásokhoz biztosítandó nemzeti önrész, mert kevesebb európai uniós forrást használtak fel Magyarországon, mint amit terveztek.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken negatívra változtatta a magyar hitelosztályzat kilátását, Veres János közölte: egy ország nem tehet az ellen semmit, hogy ha egy hitelminősítő másképp ítéli meg egy ország lehetőségét.

Hangsúlyozta, hogy nem az ország minősítése változott meg, hanem Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását