2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyurcsány elriasztja a befektetőket

A Fidesz szerint a befektetőket inkább elriasztja, mint megnyugtatja a miniszterelnök bejelentése arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság kész Magyarország segítségére sietni; Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke erről csüt
2008. október 16. csütörtök 16:56 - Hírextra
"Ha a befektetők eddig bizonytalanok lettek volna Magyarország megítélését illetően, amint az IMF segítsége itt felmerült, pláne a miniszterelnök szájából, akkor bizonyosak lehetnek benne, hogy itt növekvő kockázatról van szó, és azonnal le kell állni mindenféle magyarországi befektetéssel" - jelentette ki Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke úgy látja, Gyurcsány Ferenc hétfői bejelentése, miszerint az IMF és az Európai Bizottság kész Magyarország segítségére sietni, "jobbhorog volt a magyar pénzügyi rendszernek, hiszen az IMF a válságban Mexikónak, Izlandnak, a fejlődő Malinak és az ébredő Kongónak szokott segítséget nyújtani, és nem erős EU-s gazdaságoknak".

Pokorni Zoltán szerint a miniszterelnök IMF-től kért segítségét még súlyosbította az EU-tól kért segítség.

Gyurcsány Ferencnek ez a két politikai manővere önmagában többet ártott a magyar pénzvilágnak, mint a nemzetközi hatás eddig - fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki úgy látja, a kormányfőt politikai presztízsszempontok vezérelték, és nem gondolt arra, hogy ennek milyen kedvezőtlen hatása van.

A fideszes politikus kitért Király Júlia MNB-alelnök szerdán tett nyilatkozatára is, ami szerinte hasonlóan romboló hatású a magyar pénzvilágban. Király Júlia a Reuters hírügynökségnek szerdán azt mondta, az Magyar Nemzeti Bank hamarosan egy "nagyon összetett" csomaggal készül megerősíteni a magyarországi piacokat. Pokorni Zoltán úgy vélte, ha valaki csak arról beszél, hogy majd lesz egy csomag, ami rendbe tesz, az felkészületlenséget jelez, a bajban a pánik jeleit erősíti.

Mint elhangzott, a Fidesz arra kéri a miniszterelnököt, hogy a jelenlegi válsághelyzetben inkább ne csináljon semmit, mert eddigi kijelentéseivel inkább rontott, mint javított. A politikus szerint mindenki látja, hogy intézkedésekre van szükség, de talán kevesebb pr, kevesebb kommunikációs fogás, és több érdemi döntés kellene a kormány részéről.

Pokorni Zoltán úgy vélte, a miniszterelnök és stábja az eddigi utat járja: Gyurcsány Ferenc presztízsének megőrzése, kommunikációs célkitűzésének megvalósítása lebeg a szemük előtt és nem a válság érdemi kezelésére koncentrálnak. Hozzátette: erre jó példa a szombati nemzeti csúcs, amelytől "érdemi eredményt senki, még Gyurcsány Ferenc sem vár".

A Fidesz alelnöke emlékeztetett Sólyom László köztársasági elnök álláspontjára, miszerint a tanácskozás nem szolgálja a felelősségi viszonyok pontos tisztázását, inkább - mint fogalmazott - a felelősség elmosásának, szétterítésének politikai szándéka munkál.

Ugyanakkor megerősítette, hogy a Fidesz delegációja "a kormányfő nemkívánatos kommunikációs akciói ellenére" elmegy a szombati nemzeti csúcsra, ahol kifejti álláspontját a tervezett megszorító csomagról.

Erre azért is szükség van, hiszen amit a kormány tervezett megszorító csomagjáról tudni lehet, az komoly aggodalomra ad okot - jegyezte meg. Pokorni Zoltán szerint Magyarország az ellenkezőjét teszi annak, ami az európai országokban látható, azaz nem élénkíti gazdaságát, hanem "megszorításokkal tömeges csődöket és a munkanélküliség növekedését idézi elő".

A költségvetés tervezetének visszavonásával, illetve ennek módosításával kapcsolatos kérdésre válaszolva Pokorni Zoltán azt mondta, a jelenlegi helyzetben a költségvetés nem oszt, nem szoroz.
"Hogy mit írt le Veres János a papírra, annak semmilyen hatása nincs a magyar gazdasági folyamatokra" - közölte a fideszes vezető.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában az MTI-nek azt mondta, ilyen helyzetben nem támadni kell a nemzeti bankot, hanem támogatni.

Mint kifejtette, a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti egyeztetések eredménye, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet már az első, Magyarország elleni spekulációs támadás kapcsán egyértelművé tette: kész támogatni hazánkat.

A szóvivő hozzátette: a kormány a továbbiakban is tartja magát ahhoz, hogy ilyen helyzetben a magyar forint, az emberek és a vállalatok megvédése az elsődleges, éppen ezért nem vesz részt pártpolitikai sárdobálásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását