2024. április 20. - Tivadar

Integrálják a kórházakat

Januártól megvalósult a János, a Margit és a Budai Gyermekkórház jogi integrációja - nyilatkozta a humánpolitikai főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-nek. Horváth Csaba elmondta: elvileg április végéig lezajlik az intézmények szakmai integrációja
2008. január 17. csütörtök 19:12 - Hírextra

Az integrációhoz szükséges pénzt a Főpolgármesteri Kabinet az év végén feltételesen biztosította.
A szocialista politikus tájékoztatása szerint februárban a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a fővárosi önkormányzat kórházainak holdingszerű, integrált működését biztosító egészségügyi szervezet létrehozásáról szóló előterjesztése. A tavalyi árakon 75 milliárd forinttal gazdálkodó új intézmény, amelytől jelentős megtakarítást remélnek, tehermentesítené a kórházakat azzal, hogy átvállalná tőlük a gyógyító tevékenységhez szorosan nem kötődő háttérfeladatokat. A bürokratikus terhek átvállalásával nagyobb hatékonyságú lehet a kórházak gyógyító munkája.

Horváth Csaba hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakításával a fővárosi önkormányzat kórházai versenyképesebbé válnak az egészségügyi piacon az állami, az egyetemi és a majdan belépő magánszolgáltatókkal szemben. Rámutatott, hogy a főváros számára elemi kényszer, hogy ebben a betegekért, a páciensekért folyó versenyben az önkormányzati kórházak legyenek azok, amelyek a legfelkészültebbek, legfelszereltebbek.

A főpolgármester-helyettes egy közvélemény-kutatásra hivatkozva leszögezte, hogy ez a budapestiek elvárása, ezt igénylik. Elmondta azt is, hogy az új intézmény kiemelt figyelmet kíván fordítani a megelőzésre, a szűrővizsgálatokra. Szeretnék azt is, ha az egészségbiztosító is elismerné ezt a tevékenységet. Azt, hogy a betegellátástól a páciens típusú megközelítés irányába haladnak. Eszerint az egészségnyereségre való törekvés, az egészségesen eltöltött évek számának a növelése, a prevenció a cél. Csakúgy mint az: a kórházak abban legyenek érdekeltek, hogy ne betegeket lássanak el, hanem egészségi felvilágosítást, prevenciót végezzenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását