2024. március 29. - Auguszta

Közös megyei fejlesztések

A külügyminiszterekhez fordul a Csongrád és a Temes megyei közgyűlés annak érdekében, hogy a két megyét érintő, határ menti közlekedési kapcsolatok fejlesztése is kerüljön az október 21-i közös magyar-román kormányülés napirendjére - döntött a két testüle
2008. október 15. szerda 13:37 - Hírextra
Constantin Ostaficiuc, a Temes Megyei Közgyűlés elnöke a vita során elmondta, hogy a két szomszédos megyét érintő közlekedési kérdések hosszú évek óta napirenden vannak, az uniós források megjelenése azonban új helyzetet teremtett, s közelebb hozta a tervek megvalósulását.
Az együttesen elfogadott határozat szerint a térség szempontjából az egyik legfontosabb közlekedési fejlesztés a Szeged-Temesvár vasúti kapcsolat helyreállítása.

A két város között a pálya jórészt megvan, így túlnyomórészt a pályarekonstrukciót és hálózatfejlesztést kell végrehajtani. A vasútvonal újjáélesztésének kulcseleme a szegedi vasúti híd újbóli megépítése a Tiszán.

Szintén fontos a Szeged és Temesvár közötti közúti gyorsforgalmi kapcsolat kialakítása. Ennek egyik eleme az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti 31 kilométeres szakaszának építése, amely már megkezdődött. A két közgyűlés azonban sürgeti a Maros-parti város és az országhatár közötti szakasz mielőbbi megépítését is, amely a jelenlegi tervek szerint 2012-re készülne el.

Az ülésen Farkas Jánosné, Magyarcsanád polgármestere elmondta, hogy a község melletti Maroson átívelő Szent Gellért-híd újjáépítéséhez az engedélyes tervek uniós támogatással elkészültek. A kiviteli tervek kidolgozása, mintegy 500 méternyi út rekonstrukciója és a 6 milliárd forintos becsült költségű hídépítés van hátra.

Az 1956-57-ben elbontott híd újjáépítése nemcsak gazdaságfejlesztési szempontból lenne fontos, hanem a foglalkoztatási feszültségek csökkentését is segítené a környező magyarországi és romániai területeken. Az érintett romániai, nagyszentmiklósi kistérségben ugyanis munkaerőhiány, a határ magyar oldalán, a makói kistérségben pedig munkaerő-felesleg van - hangsúlyozta a polgármester.

A testületek döntöttek a két megye turisztikai és intézményi együttműködéséről, valamint arról is, hogy közös eljárásrendet alakítanak ki arra az esetre, ha árvíz sújtja a térséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását