2024. május 14. - Bonifác

Fókuszban a vörösiszap

Magyarország egyetért az Európai Bizottság azon véleményével, miszerint a vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolni.
2011. január 14. péntek 06:50 - HírExtra
"Magyarországon a vörös iszap 20 éven keresztül veszélyes hulladék volt. Gyalázatosnak tartom, hogy az előző, szocialista kormányzat időszaka alatt nem veszélyes hulladék kategóriába fogadták el" - mondta az MTI-nek Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára Budapesten. Az államtitkár kijelentésével arra reagált, hogy lezárult a magyarországi vörösiszap-katasztrófa uniós vizsgálatának első szakasza.

Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolnia a vörösiszapot. Ezt a testület szóvivője erősítette meg Brüsszelben. Az államtitkár utalt arra, hogy a vörösiszap Magyarországon az uniós csatlakozását megelőzően a veszélyes hulladék kategóriába tartozott. Ám a szocialista kormányzat ideje alatt olyan törvények és rendelkezések voltak, amelyek arra adtak módot, hogy maga a MAL Zrt. javasolta, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartozzon a vörösiszap, vagyis "kecskére bízták a káposztát".

A MAL Zrt. tudományos állásfoglalást rendelt a Veszprémi Egyetemtől és a Magyar Tudományos Akadémia egyik háttérintézetétől, amelyet benyújtott a hatóságoknak annak bizonyítására, hogy a vörösiszap nem veszélyes kategóriába sorolandó. "Ez volt a nagy trükk és a nagy gyalázat" - tette hozzá Illés Zoltán.

A MAL Zrt-nek 2011. februárjában lejár az egységes környezetvédelmi engedélye, és az újabb ilyen irányú engedélyt - amely engedélyezésről lakossági fórumot is tartottak a térségben - csak akkor kaphatja meg a társaság a hatóságoktól további tevékenységére, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy bevezeti az úgynevezett száraz technológiát.

Mindebből az következik - jelezte Illés Zoltán: "javasoljuk az Európai Uniónak, hogy vizsgálja felül azt a kategorizálást, amit már bevezetett, hogy veszélyes illetve nem veszélyes kategóriába sorolható a vörösiszap. S tegye egyértelművé az uniós tagországok számára az Európai Bizottság, hogy a vörösiszap milyen veszélyességi kategóriába sorolandó.

Mi a magunk részéről - abban az esetben, ha a MAL Zrt. a száraz technológiát bevezeti - el tudjuk képzelni, hogy ugyanaz legyen a helyzet, mint más fejlett nyugat-európai országokban. De el tudjuk képzelni azt is, hogy a vörösiszap - száraz technológia ide vagy oda - veszélyes hulladék kategóriába tartozik.. Ezt a besorolást azonban az Európai Uniónak kell megtennie - szögezte le az államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását