2024. március 29. - Auguszta

Böngészéssel az agy karbantartásáért

Az internetes szörfölés segíthet élesen tartani a középkorúaknak és idősebbeknek memóriájukat, állapították meg amerikai kutatók.A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói mágneses rezonanciás készülékkel vizsgálták a kísérletben résztvevő emberek
2008. október 15. szerda 11:40 - Hírextra
"Azt láttuk, hogy azok, akiknek már volt internetes gyakorlata, nagyobb agyterületüket használták a keresések közben. Ez arra utal, hogy az internetes böngészés edzi az agyat, vagyis aktívan és egészségesen tartja" - mondta Gary Small, az UCLA öregedéssel foglalkozó szakértője.

Sok tanulmány jelezte már, hogy a rejtvényfejtéshez hasonló mentális tréningek hozzájárulnak az agyi funkciók megőrzéséhez, de kevés kutatás foglalkozott eddig a világháló hatásaival. Small szerint csoportjuk elsőként vizsgálta orvosi képalkotó berendezéssel az interneten való szörfözés közbeni agyműködést. Eredményüket az American Journal of Geriatric Psychiatry című szaklap legfrissebb számában közlik.

A kísérletben 24 önkéntes vett részt, akiknek életkora 55 és 76 év között volt. A vizsgálati alanyok felének volt internetes tapasztalata, felének nem, életkor, nem és képzettség tekintetében azonban nem különbözött a két csoport. Az egyik vizsgálatban olvastak a tesztalanyok, a másikban interneteztek. A kutatók megállapították, hogy olvasás közben csak agyuk úgynevezett vizuális kortexe aktiválódott, az a kérgi terület, amely az olvasásért, nyelvért felelős. Az internetes keresési feladat közben sokkal nagyobb aktivitást tapasztaltak, ám csak a már hozzáértők agyában.

Small úgy véli, hogy akiknek már nem idegen a világháló, azok az agyi aktivitás sokkal mélyebb szintjén foglalkoznak a keresési feladattal. "Van valami az internetes böngészésben, ami miatt addig megyünk el vele, ahol már kihívásnak számít" - magyarázza a kutató.

Az öregedő agyban lezajló sorvadás és a csökkent sejtaktivitás áldozatául eshetnek a korosodó emberek megismerő funkciói. Minden olyan aktivitás, mely működésben tartja az agyat, megőrizheti egészségét és a gondolkodási képességet. Az internetes keresés az egyik olyan új trükk lehet, melyet öregedve is érdemes megtanulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását