2024. március 29. - Auguszta

KDNP: nyilvánosságra kell hozni a szén-dioxid kvóta számait

A KDNP azt kéri, hozzák nyilvánosságra a magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta egy részének eladásából származó bevétel pontos összegét. Erről Rétvári Bence, a párt országgyűlési képviselője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. október 15. szerda 11:37 - Hírextra
A képviselő elmondta: Magyarország mintegy kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátási jogot adott el Belgiumnak, amelynek becsült értéke két-három milliárd forint lehet.

Hozzátette, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azt ígéri, hogy a forrást pályázati úton környezetvédelmi célokra fogják fordítani, viszont mivel a pontos összeg nem ismert, a kormányon lehetetlen számon kérni, hogy valóban az egész összeget zöld célra költi-e.

A KNDP-s politikus véleménye szerint stratégiai hiba Magyarország részéről, hogy éppen akkor értékesíti kvótájának egy részét, amikor a brüsszeli tárgyalásokon - amely a 2013 és 2020 között kapható szén-dioxid-kvótáról szól - magasabb kibocsátási jogot kér. Ezzel szerinte ellentmondásba került a kormány.

Rétvári Bence úgy vélekedett, a kormányzat nem környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból közelíti meg a kérdést.A sajtótájékoztatón kiosztott közleményben kifejtik: a klímavédelemről szóló kiotói egyezmény keretében létrejött nemzetközi szén-dioxid-kereskedelmi rendszerben az államok korábbi kibocsátásukkal arányos kvótát kapnak. Ezeket a mennyiségeket osztják szét saját országuk szén-dioxidot kibocsátó vállalatai között.

A környezetvédő technológiák alkalmazása révén fel nem használt részt nemzetközi kereskedelemben értékesíthetik - fűzik hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását