2024. május 2. - Zsigmond

Szemben a baktériumokkal

Az antibiotikumokra már rezisztenssé vált baktériumtörzsek elleni harc új fegyveréhez a béka bőrének vizsgálata adta az ötletet. A baktériumok csodálatos védekező-reflexe, hogy az elpusztításukra használatos antibiotikum-gyógyszereket rövid időn belül fe
2008. február 8. péntek 09:45 - Hírextra
A University of Pennsylvania (pennszilvániai egyetem - USA) bakteorológusai azonban a közelmúltban kidolgoztak egy olyan gyógyszert, ami áthatol a baktériumsejtek membránján - azaz külső burkolatán -, és így végez a fertőzést is terjesztő kórokozókkal.

Az új antibiotikumhoz a gondolatot a kétéltűek bőre adta, mert arról már régen tudják, hogy a baktériumok nem képesek rajta áthatolni, ilyen próbálkozásaik során elpusztulnak. A békák bőrén találhatókhoz hasonló anyagokat tartalmazó antibiotikum gyártását a pennszilvániai Radnor városban működő PolyMedix gyógyszergyár meg is kezdte. Vezetője, Nick Landekic bejelentette, hogy áprilisban megkezdik a szer klinikai alkalmazását.

A CDC (amerikai járványfigyelési és megelőzési központ) adatai szerint a baktériumok okozta fertőzések 2005-ben 19 ezer beteg halálát okozták az Egyesült Államokban. A jelenleg még használatos antibiotikumok hatóanyaga a baktériumokban lévő fehérjéket, proteinokat bénítja meg, ám a mikroorganizmusok képesek gyorsan változtatni azok helyét, s így sokszor kivédik a gyógyszer hatását. Az új gyógyszer viszont ezernyi apró lyukat "fúr" a baktérium külső burkolatába és azokon áthatolva, nemcsak a fehérjéiket, hanem az egész kórokozót elpusztítja.

Annak a valószínűsége, hogy ellenlépésként a baktériumok gyorsan átlyukaszthatatlanná fejlesszék a külső héjukat, membránjaikat, nem több a valószínűsége, mint annak, hogy az emberek bőrét golyóállóra lehessen fejleszteni - -jelentette ki a gyógyszergyár vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását