2024. május 3. - Tímea, Irma

Skandináv muzsika a MüPában

Gunnar Idenstam svéd orgonaművész, zeneszerző és honfitársa, Johan Hedin ad koncertet szerdán Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, az esten népi fúvós hangszereken Szokolay Dongó Balázs játszik és Sebestyén Márta énekel.
2008. október 14. kedd 14:19 - Hírextra
A szerdai program Gunnar Idenstamra épül, aki – a világon talán egyedülálló módon – egyszerre orgonista, zeneszerző és népzenész. A Svédország északi vidékéről származó muzsikus a komoly hagyományú klasszikus francia orgonista iskola neveltje, a legendás Marie-Claire Alain osztályában tanult. 1984-ben improvizációs nagydíjat nyert az egyik legrangosabb nemzetközi orgonaversenyen, Chartres-ban, azóta világszerte koncertezik.

Társa, Johan Hedin egy különleges, a skandináv népek körében kedvelt hangszerrel ismerteti meg a közönséget, a nikkelhárfával, más néven kulcsfidulával. A nikkelhárfa svéd billentyűs és vonós hangszer, a rendkívül érdekes instrumentumon vonóval lehet játszani, de a tekerőlanthoz hasonlóan billentyűkkel is megszólaltatható, illetve rezgőhúrokkal is fel van szerelve, akárcsak a viola d,amore.

Legközelebbi rokonának a tekerőlantot és az északi hegedűt, a fidulát tartják. Alakja is e kettőre emlékeztet. A hangszer históriája egészen a középkorig vezethető vissza. A XV. és a XVI. században a hangszer Skandinávia-szerte elterjedt volt, reneszánsza az 1960-as években indult meg.

A Művészetek Palotájában tartandó esten a magyar népzene két kimagasló művésze, a Kossuth-díjas Sebestyén Márta, valamint Szokolay Dongó Balázs csatlakozik a svéd zenészekhez, hogy együtt nyújtsanak nem mindennapi élményt népzene és komolyzene, leírt műzene és improvizáció, énekhang és hangszer párosításával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását