2024. március 29. - Auguszta

Egyedi motorral bővült a galéria

A prágai Nemzeti Galéria kortárs művészeti gyűjteményének részét képezi ezentúl a cseh tervező, Václav Vavra által készített Just Bike (Csak egy bicikli) című egyedi motorkerékpár - büszkélkedett Milan Knizak, az intézmény főigazgatója.
2011. január 2. vasárnap 22:03 - HírExtra
A széles hátsó gumival felszerelt, ezüst színű acélparipa az első a világon, amelyen egy forgattyúház szolgál alátámasztó elemként az első és hátsó villákhoz. "Sikerült előállítási áron, vagyis 850 ezer koronáért (9,4 millió forint) megvásárolnunk a motorkerékpárt" - mondta el a cseh CTK hírügynökségnek Knizak.

Az eredeti gép egyetlen prototípusát elkészítő Vavra elmondta, hogy a motor valódi ára ennél jóval több, nagyjából 3,8 millió korona (42 millió forint). A tervező és VAV-tuning produkciós csapata hat hónapon át dolgozott a motorcsodán, amely számos olyan cseh és nemzetközi kiállításon szerepelt sikerrel, ahol a megjelenést és a bravúros funkcionális megoldásokat jutalmazták.

Vavra, akit az legendás brit autótervező, Collin Chapman (1928-1982) munkássága inspirált, úgy döntött, hogy szakít a jelenleg hagyományosnak számító vonalvezetéssel és az 1930-as évek retro hangulatát idéző, különálló váz nélküli acélparipát készít. "Ez igazán egyedi darab, és nem is áll szándékomban még egyet legyártani belőle a jövőben. Tehát az egyetlen eredeti változat a Nemzeti Galéria tulajdonában lesz" - mondta.

A duralalumínium és rozsdamentes acél speciális ötvözetéből készült motorkerékpár teljesen forgalombiztos és akár a 170 kilométer per órás sebességet is elérheti, miközben nyolc liter üzemanyagot fogyaszt el 100 kilométerenként.

"Egy ilyen gyönyörűség nem csak a Nemzeti Galéria és a kortárs művészet, hanem az egész kortárs világ örökségéhez tartozik. A képzelet, a vágy és a rendkívüliség kategóriái egyesülnek egyetlen művészeti alkotásban" - büszkélkedett legújabb szerzeményükkel az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását