2024. április 30. - Katalin, Kitti

Felújították a Hubay-zenetermet

Ismét megnyílik a közönség előtt Hubay Jenő világhírű hegedűművész egykori Duna-parti palotájának fehér szalonja: a most felújított Hubay-zeneterem szerdától várja a zenekedvelőket.
2008. október 14. kedd 20:40 - Hírextra
Bár az egykori Hubay-palota Duna-parti oldala a második világháborúban egy bombatalálat következtében megsemmisült, a középső szárny első emeletén kialakított fehér szalon - más helyiségekkel együtt - fennmaradt, és ma a Hotel Victoria része.

A zeneterem megnyitása alkalmából rendezett keddi sajtótájékoztatón Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora úgy vélte: Hubay Jenő volt a század egyik legnagyobb hegedűse, ezt nem lehet letagadni.

Együtt muzsikált Liszt Ferenccel, Henri Vieuxtemps őt jelölte ki a brüsszeli konzervatórium hegedűtanárának. Nagy külföldi karrierjét mégsem folytatta, hanem 1886-ban hazajött és megalapította a Zeneakadémia vonós tanszakát, ahonnan fantasztikus növendéksereg jött ki Geyer Stefitől Szigeti Józsefig, Székely Zoltántól Végh Sándorig - hangsúlyozta Batta András.
Emlékeztetett arra: azt rótták föl Hubay Jenő bűnéül, hogy a Tanácsköztársaság bukása után szerepet vállalt a zenei élet élén. Egészen 1934-ig igazgatta a Zeneakadémiát.

Hubay Cebrán Róza grófnőt vette feleségül, így a korabeli arisztokrácia életét élték. A szalonjukban mindenki megfordult, aki Budapestre jött, Richard Strausstól kezdve Wilhelm Backhausig, a legnagyobbak muzsikáltak itt, megtiszteltetésnek vették, ha a fehér szalonba meghívták őket.
Az 1950-es évektől kezdve Hubayt nagyon elhallgatták - jegyezte meg Batta András, hozzátéve, hogy könnyű volt félreállítani, hiszen Hubayt még Bartóknál jóval kisebb zeneszerzőkkel sem lehet összemérni. "Ő egy hegedűs szerző volt, aki elsősorban remekül játszható hegedűdarabokat írt. Az operái azonban feledhetők" - vélte Batta András.

Mint mondta, nagyon örül, hogy a Zeneakadémián Perényi Eszter tanszékvezető kifejezetten sokat fáradozik a Hubay-kultusz méltó felelevenítésén. Az idei tanévnyitón például a Régi Zeneakadémián egy Hubay-emlékhangversenyt is rendeztek, amelyre - csakúgy, mint a zeneterem megnyitójára - eljött Hubay New York-ban élő unokája is.

Batta András érdekességként említette, hogy Hubay menyének, Hubay Andor szobrász norvég feleségének, Edle Astrupnak az Európa Kiadónál megjelent a memoárja is, amelyből most filmet akarnak forgatni, hiszen nagyon színesen írja le a 20-as, 30-as évekbeli magyar világot.

Mint azt Hubay Cebrián László, Hubay Jenő unokája hozzátette, a 30-40 millió eurós költségvetésű film rendezésére Robert Redfordot szeretnék fölkérni. A film 2011-re készülhet el - jegyezte meg.
Hubay (Huber) Jenő 1858. szeptember 15-én született és 1937. március 12-én halt meg Budapesten.

Előbb apja, Huber Károly hegedűművész, majd Berlinben Joachim József tanítványa volt. Miután 1886-ban hazatért, a Zeneakadémia hegedű tanszékére került, amely működése alatt nagyon hamar mesteriskolává alakult. Iskolateremtő munkája mellett az önálló fellépésekről sem mondott le. 1886-ban Popper Dáviddal vonósnégyest alapított, amely 1903-ig működött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását