2024. április 27. - Zita

Hagymás István mozaikfotóiból nyílik kiállítás

Hagymás István vajdasági születésű, jelenleg Szlovéniában élő fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - tájékoztatta Becsei Péter, az intézmény kommunikációs munkatársa az MTI-t.
2008. augusztus 7. csütörtök 16:16 - Hírextra
Hagymás István a Vajdaságban született, alapfokú és középiskolai tanulmányait Zentán végezte, majd Debrecenben szerzett orvosi diplomát, s medikusként művészettörténetet is tanult. A cívis városban bekapcsolódott a Debreceni Fiatal Fotóművészek Stúdiójának munkájába, s tagja lett a legendás "Műhely 67" szellemét őrző fotóklubnak is. A pártideológiával kordában tartott akkori művészeti életben rebellisnek számító szabad művészeti felfogás meghatározta később is sokszínű, változtatásokra fogékony fotóművészi világát.

Az elmúlt negyven évben több mint harminc egyéni kiállítása volt és több mint száz csoportos tárlaton szerepelt többek között Magyarországon, Bulgáriában, Norvégiában, Szerbiában, Szlovéniában, Horvátországban, Németországban, Ausztriában és Szlovákiában, s többször részt vett a Szegedi Szalonon is.

A szegedi tárlaton falakra került harminckilenc alkotásának többsége szimmetrikus osztatban, montázsként épül fel. A növényvilág, a fénypásztázta víztükör, az alkonyba bújó fasorok, az ég kékjében tornyosuló felhők fotómozaikjai a pszichiátriában használt tintafolt-tükörképekhez, a Rorschach-teszt tábláihoz hasonlóan épülnek fel.

Ablakrácsozattal bontott képfelületein az egyszerűből lesz tallózásra, kalandozásra hívó összetett képi játék. Nem kíván a fotók egyike se megfejtést, nincs bonyolultság, csak a teljes egyszerűséggel, a hagyományos fotótechnikával megörökített táj és természeti elemek újraélése - fogalmazott Becsei Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását