2024. április 29. - Péter

Megkezdődött a 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

A történelmi városmagok közterületeinek megújítását állította szakmai előadásainak középpontjába a Szombathelyen hétfőn megkezdődött 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem.
2008. augusztus 4. hétfő 17:26 - Hírextra

A történelmi városmagok városaink identitásának fő hordozói, melyek azonban növekvő forgalmi terhelésnek vannak kitéve, és az értékes épületállomány nagyobb része is felújításra szorul - hívta fel a figyelmet köszöntőjében Meggyesi Tamás professzor, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsának elnöke.


Szavai szerint az idei témaválasztással "jó időben és jó helyen" irányítják rá a figyelmet a történelmi városcentrumok megújításának szükségességére.
Az európai városok többségében ezeken a helyeken csaknem mindenütt megoldották az átmenő forgalom kiiktatását, a közúti forgalom csillapítását, egyben jelentős rehabilitációs programokat valósítottak meg annak érdekében, hogy a városmagokat visszaadják a gyalogosoknak, élhetőbbé tegyék és értékeiket megőrizzék.


Magyarországon az utóbbi másfél évtizedben gyorsultak fel az ilyen jellegű programok, amelyek keretében számos városban nemcsak az épületállomány, hanem a közterületek, terek és utcák megújítására is sor került. A közterületek megújítása napjainkban már a legfontosabb városfejlesztési feladatok közé tartozik. A szakmai előadások keretében a résztvevők pécsi, debreceni, váci, kaposvári, szegedi és szombathelyi példákkal ismerkedhetnek meg.


A történelmi városközpontok rehabilitációjának témakörét a nyári egyetemen 150 résztvevő igyekszik körüljárni: építészek, városépítészek, polgármesterek, városigazgatatási- és városüzemeltetési szakemberek, valamint városvédő civil szervezetek képviselői. A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek immár hagyományosan több külföldi hallgatója is van, az idén Olaszországból, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Szlovákiából érkeztek.


A szombatig tartó nyári egyetem nyitóelőadását Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára tartotta, aki elmondta: a város-rehabilitációnak nincsenek európai szabályai, egyfajta koordináció a szakminiszterek szintjén valósul meg. Ezzel együtt az unióban is kiemelt kérdésként kezelik a történelmi városmagok értékeinek megóvását.


Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke előadásában úgy fogalmazott: egy történelmi városmag esetében ugyanúgy megóvandó érték lehet a településrész utcaszerkezetének megőrzése, mint az utcakép, vagy az egyes épületek egyedi részletei.
A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem hagyománya az is, hogy a résztvevők szakmai kirándulást tesznek egy-egy szomszédos országban. Pénteken Grazba látogatnak el, ahol a történelmi városmag rehabilitációját tanulmányozzák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását