2024. május 2. - Zsigmond

Elfogadta a jelentést a kábítószerügyi eseti bizottság

Az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottsága négy igen és két nem szavazattal elfogadta kedden a testület egyéves tevékenységét összegző jelentést és a kapcsolódó határozati javaslatot.
2008. október 14. kedd 16:00 - Hírextra
A szavazáson igennel szavaztak a szocialista, szabad demokrata és MDF-es képviselők, a Fidesz és a KDNP delegáltjai viszont elutasították a jelentést és a határozati javaslatot.

Spiák Ibolya (Fidesz) azt mondta, hogy a jelentés túl általános, nem fogalmaz meg szakmapolitikai célokat, nem tükrözi Magyarország valós droghelyzetét és az alkalmazott drogmegelőzési politikát.

Mint mondta, napjainkban egyre több fiatal és egyre hamarabb nyúl kábítószerhez, eközben a megelőzést és a kezelést célzó állami források egyre apadnak. Megfelelő állami támogatás nélkül nem lehet hatékony drogmegelőzést folytatni - fejtette ki, hozzátéve: a kormány drogpolitikája megbukott. Utalt az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentésére, amely kevés kórházi ágyról, és drámai helyzetről szól a szakembereket és ápolási dolgozókat tekintve.

Javasolta, hogy szerepeljen a jelentésben, hogy a kormány a drogstratégia megvalósításához elegendő pénzügyi támogatást biztosít, illetve az is, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet és az addiktológiai intézet "visszakerül a rendszerbe".

Gusztos Péter az utóbbi kérdés kapcsán azt mondta: hajlandó támogatni olyan jelentést, amely rögzíti, hogy az OPNI-val kapcsolatos probléma "megmaradt".

"Hajlandó vagyok pártpolitikai értelemben önkritikát gyakorolni" - fogalmazott, hozzátéve: nem gondolja, hogy ez a dolog rendben zajlott.(Korábban Horváth Ágnes szabad demokrata egészségügyi minisztersége idején született döntés az OPNI és az addiktológiai intézet megszűnéséről.)

Ugyanakkor a szabad demokrata politikus feltette a kérdést fideszes képviselőtársa hozzászólása kapcsán: van-e így értelme a bizottsági munkának. A szakértők ugyanis előzetesen megállapodtak a jelentés szakmai szövegében.

A liberális képviselő elképesztőnek tartotta, hogy 2008-ban van olyan képviselő, aki kétségbe vonja az ártalomcsökkentés fontosságát.

Spiák Ibolya úgy reagált, hogy nem erről van szó, de a hangsúlyt nem az ártalomcsökkentésre kell elsősorban helyezni.

Vita alakult ki a fideszes és szabad demokrata képviselő, illetve a bizottság szocialista elnöke között arról is, hogy megfelelő módon szerepelnek-e a jelentésben a nyári, kilenc halálesettel végződő kábítószer-túladagolások.

A testület végül nem fogadta el a fideszes kiegészítő javaslatokat a jelentéshez. Magát a jelentést és a kapcsolódó határozati javaslatot azonban jóváhagyták a képviselők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását