2024. február 22. - Gerzson

Háborúznak, szeretkeznek

A nőuralomban, promiszkuitásban élő bonobók az eddigi feltételezéssel szemben nem a "szeretkezz, ne háborúzz" elve alapján élnek. A barátságosnak hitt törpecsimpánzok más főemlősökhöz hasonlóan megtámadják és megeszik a többi nagymajmot - állítják német k
2008. október 14. kedd 15:56 - Hírextra
A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársainak a "hippi-majmok" vadászatáról tett megállapítása az első bizonyíték arra, hogy a harcias viselkedés és az erőszak nem a férfiuralom következménye.

"Mindig úgy képzeljük, hogy a vadászat férfidolog. Kutatásunk azt mutatja, hogy ez nincs feltétlenül így" - mondta Gottfried Hohmann, a Current Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Mivel a bonobók, a csimpánzok és az orángutánok az emberhez genetikailag legközelebb álló állatok, viselkedésük tanulmányozásával többet tudhatunk meg az emberi evolúcióról is.

A bonobókról azt tudtuk eddig, hogy békés természetűek és közösségükben a szabad szerelmet gyakorolják, mivel üdvözlésre, a konfliktusok megoldására, engesztelésre is szexuális játékokat használnak.

A Kongó folyótól délre elterülő síkvidéki erdőkben talált bonobókról úgy vélték a kutatók, hogy csak apróbb állatokat, rágcsálókat, mókust esznek. Egy bonobócsapat életének öt évig tartó megfigyelése alatt azonban tíz olyan esetet is feljegyeztek a kutatók, amikor csimpánzokra vadászott a majmok egy csoportja. A földön való lopakodással indult támadások közel fele járt sikerrel és párszor társaiknak is adtak a húsból, ezáltal bátorítva őket a csoportos vadászatra.

A vadászó viselkedés, az agresszió és a férfiuralom között tehát mégsincs olyan egyértelmű összefüggés, mint eddig hittük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását