2024. március 29. - Auguszta

Orbán és Semjén ülést akar

Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke november 26-ra soron kívüli ülés összehívását kéri az Országos Választási Bizottságtól (OVB), mert információik szerint a kórházi napidíjról szóló népszavazás ügyében hamarosan befejeződik az aláírások
2007. november 23. péntek 07:56 - Hírextra

A Szigeti Péternek címzett levélben Orbán Viktor és Semjén Zsolt azt kéri, hogy jövő hétfőre hívják össze az OVB soron kívüli ülését, amelyen a testület megállapíthatja az ellenőrzési eljárás eredményét ebben a kérdésben.

A két pártelnök kérését azzal indokolja, hogy az aláírások ellenőrzési folyamatában részt vevő Fidesz-KDNP-delegált szerint a kórházi napidíj kérdésében az aláírások ellenőrzése befejeződött, illetve legkésőbb ezen a héten befejeződik.

Orbán és Semjén szerint az OVB mielőbbi döntése azért szükséges, hogy az Országgyűlés még az őszi ülésszak alatt meghozhassa döntését a népszavazás elrendelésével kapcsolatban.

Ami a másik két népszavazási kérdést illeti, a Fidesz és a KDNP vezetője úgy tudja, hogy előbb a tandíjra, majd a vizitdíjra vonatkozó kérdéshez gyűjtött aláírásokat ellenőrzi az OVB. Szigeti Pétert ezért arra kérik, hogy ezeket az eljárásokat is kísérje figyelemmel, és amennyiben a kezdeményezések bármelyikében az ellenőrzés befejeződik, úgy az OVB ezeket a kérdéseket is külön-külön, haladéktalanul tűzze napirendjére.

A levélben a pártelnökök arra emlékeztetik az OVB elnökét, hogy Fidesz és a KDNP még tavaly október 24-én kezdeményezett népszavazást összesen hét kérdésben, azonban az elmúlt egy év nem volt elegendő arra, hogy a benyújtástól eljuthassanak a népszavazás megtartásáig.
Szerintük ennek oka számtalan esetben az indokolatlanul elhúzódó egyes eljárásokban is kereshető, ami miatt a választópolgárok jelentős részének megingott a bizalma a népszavazás jogintézményében.

"Mindezek miatt is szeretnénk felhívni az Ön, és valamennyi OVB-tag figyelmét arra, hogy a bizalom helyreállítása érdekében jelentős lépést tehetnek a fentiekben kért mielőbbi döntésükkel, míg ennek elmaradása esetén a tovább húzódó eljárás csak még inkább növelheti ezt a bizalmi hiányt" - írta Orbán Viktor és Semjén Zsolt.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Választási Iroda (OVI) befejezte a kórházi napidíjról szóló népszavazás ügyében benyújtott aláírások hitelesítését. A politikus azt is bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP elnöke még csütörtökön írásban kéri Szigeti Pétertől, az OVB elnökétől, hogy a testület már jövő hétfőn tartson ülést, és hozza meg a kórházi napidíj ügyében a hitelesítő döntést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását