2024. május 6. - Ivett, Frida

Megújul az Oroszlányi Bányamúzeum

Megújítják az Oroszlányi Bányamúzeumot: az egykori bányaépületek revitalizációjára és a kiállítás korszerűsítésére 424 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a soproni székhelyű Központi Bányászati Múzeum az Új Magyarország Fejlesztési Terv K
2008. október 13. hétfő 14:18 - Hírextra
A XX. századi hazai bányászatról szándékoznak képet adni a leendő múzeumban XXI. századi múzeumi megoldásokkal, amelyek új tartalmat visznek a múzeum tevékenységébe - közölte a szakember.

A statikus ábrázolástól, a kissé "poros" bemutatási módról a műszaki jellegnek megfelelően a hangsúlyokat a megértésre és a szórakoztatásra helyezik - foglalta össze az új kiállítási koncepció lényegét az igazgató.

Közlése szerint az Oroszlányban található anyag ipar- és társadalomtörténeti szempontból egyaránt jelentős. Különleges a környezete is, hiszen a közgyűjteménynek Magyarország egyetlen épen maradt valódi szénbányája, a Vértesi Erőmű bányaüzemének volt XX. aknája ad helyet, amelyet nyolc évvel ezelőtt a barnaszénmező kimerülése miatt zártak be. Megőrizték ugyanakkor eredeti állapotban a bánya jellegzetes épületeit, az aknatornyot, a szállítóakna-gépházat a gépekkel, a berendezésekkel és a ritkaságnak számító kötélpálya-feladó állomást.

A revitalizáció keretében felújítják az egykori bányaépületeket, s az "ipari retro" jellegű környezetben modern kiállítási és közösségi tereket alakítanak ki. Megújítják a technológiai szempontból érdekes bányaépületek, köztük az aknatorony, a csillefordító kiállítási információs rendszerét és korszerűsítik az állandó táraltot is.

Az igazgató hangsúlyozta: ki akarnak törni a tradicionális ipari múzeumi szerepből, s a technológia-történet bemutatásán túl az ipar - Oroszlány esetében a nagyipari bányászat - településszervező erejét, társadalomformáló hatását is érzékeltetni akarják.

A szakemberek reményei szerint a megújuló múzeum nemcsak turisztikai vonzerőt képvisel majd, hanem az ott élők számára is élményt nyújt. "Szeretnénk, ha a város közösségi tere lenne, ahol a saját múltjukra is emlékezhetnének mindazok, akiknek a bánya adott megélhetést" - mondta az igazgató. A Központi Bányászati Múzeum szervezetéhez tartozó Oroszlányi Bányamúzeum felújítása 2009-ben kezdődhet meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását