2024. május 2. - Zsigmond

Az MDF megvette kilóra Lengyelt?

Lengyel Zoltán beadta a derekát. A volt fideszes fenegyerek most úgy ülhet az MDF frakció soraiba, hogy közben a Független Kisgazda Nemzeti Egységpártot képviseli. Mindenki boldog lehet: az MDF pénze megmaradt, a képviselő pedig nyilván kapott cserébe val
2008. október 13. hétfő 14:19 - Pénzes Dávid
Lengyel Zoltán volt Fideszes, később független országgyűlési képviselő, beül az MDF-be – szól a hír. Nézzük gyorsan a következményeket. A legfontosabb: nem szűnik meg az Magyar Demokrata Fórum Frakciója. Ez az MDF számára gyakorlatilag az életben maradást jelenti. A Parlament Házszabálya alapvetően a frakció-létre épít. Azaz, a frakciók jelentik mind a bizottságokba való delegálás alapját, illetve a miniszterek és államtitkárok interpellálását.

Pletyka

Ha megszűnt volna a frakció, akkor az MDF képviselői jóval „lazában” szavazhattak volna, vagyis nem kötötte volna őket a frakciófegyelem. (A legtöbb párt szigorúan bünteti „kiszavazó” képviselőit) Ezért aztán több újság is azt sugallta, az MDF frakció megszűnése mögött a Szocialista Párt áll. Konkrétan Gyurcsány Ferenc.

Lengyel Zoltán
1960. július 17-én született Budapesten. Elvált. Két gyermeke van. A 2002. évi országgyűlési választásokon Sárbogárdon szerezte mandátumát. Május 15-től a gazdasági állandó bizottság tagja. 2002. október 20-án harmadszor is Sáregres polgármestere lett, és ismét bejutott a Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésébe. A 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megye 6. választókerületében egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja.
Tény, hogy a frakciófegyelem nélküli képviselőt sokkal könnyebb meggyőzni például arról, hogy a Gyurcsány Ferenc életben maradását meghatározó költségvetési törvényt támogassa, de legalábbis tartózkodásával ne szavazzon ellene. Az MDF szétverésére tett kísérlet pletykája a sokak által baloldalinak tartott Tisztelet Társaságának döntése miatt kapott szárnyra, akik szerdán felbontották a szövetségüket az MDF-fel és felszólították az általuk delegált Vas Jánost, lépjen ki a frakcióból. Ez meg is történt.

Pénz marad az MDF-nél

Lengyel Zoltán tehát megmentette az MDF parlamenti frakcióját. De nem csak erkölcsileg, vagy politikailag: pénzügyileg is sokat tett a fórumosokért. Egy országgyűlési frakció létszáma alapján működési keretet kap az Országgyűlés Hivatalától. Frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal. Mivel az MDF-ben Lengyellel együtt újra 10 ember ül, a hivatal mindannyiukat fizeti.

A frakciók ezenkívül működési keretet is kapnak az államtól. Az MDF jelenleg 20 képviselő után kap alapdíjat, plusz megkapja tagja után az alapdíj 0,6 százalékát. Ez azt jelenti, hogy havonta 26 képviselői alapdíj jár számukra. Ez 231.900 forint, havonta 6,3 millió. Ha a frakció megszűnt volna, akkor az MDF-es képviselők a Házszabály szerint függetlennek számítottak volna. Ekkor számításaink szerint hét képviselő alapdíjat kaptak volna vagyis 1.623 300 forintot. Sok pénzt jelent tehát a párt számára Lengyel Zolán döntése. Ez különösen azért lehetett fontos a pártnak, mert a Tisztelet Társaságával való szakítás minden bizonnyal a pártkaszát is jelentősen érintette – negatív értelemben.

Nehezen adta be a derekát

Érdekes módon Lengyel Zoltán (képünkön) attól kezdve, hogy az MDF frakció felbomlani látszott visszautasította a párt közeledését. Ugyanúgy, ahogy a szintén független Gyenesei István és Tóth András. Gyeneseitől persze ez nem volt meglepő, hiszen kormánytagként (önkormányzati miniszter) furcsa lenne beülni egy ellenzéki pártba. Tóth András határozottan kiállt függetlensége mellett, míg Lengyel az utolsó pillanatban meggondolta magát.

Kicsoda Lengyel Zoltán?

Lengyel Zoltánra egyre inkább ráillik a politikai fenegyerek jelző. 1994-ben még függetlenként lett Sárbogárd polgármestere, négy évvel később már Fidesz színekben győzött ugyanitt. Tavaly azonban több botrányba is keveredett. Meztelen fotókat mutatott be róla a sajtó, sőt egy videó is keringett róla szintén ruhátlanul. A rendőrséggel is többször meggyűlt a baja. Nem adta át a papírjait a rendőröknek egy igazoltatásnál, sőt egy esetben állítólag dulakodott is a rendőrökkel illetve egy közlekedési baleset érintettjét is megfenyegette egyszer. A Fidesz végül megelégelte rakoncátlankodó képviselőjének ügyes-bajos dolgait és kizárta a frakcióból.

Nem adja a bizottsági posztot
Lengyel Zoltán továbbra is ragaszkodik költségvetési bizottsági helyéhez, ami természetesen fizetést is jelent a számára. Varga Mihály, a testület fideszes elnöke szerint azonban az Országgyűlésnek jövő hétfőn mindenképpen szavaznia kell arról, hogy a Fidesz tölthesse be ezt a helyet, attól függetlenül, hogy Lengyel Zoltán elfogadja-e a bizottsági cserét vagy nem.
Lengyel azóta többször is a Fidesz céljaival ellentétesen szavazott. Legutóbb például a parlament feloszlatására vonatkozó javaslatot vetette el. Pikáns részlet, hogy azt épp leendő frakciója, az MDF indítványozta. Persze érthető, hogy akkor nemet nyomott: ha az Országgyűlés feloszlatja magát, függetlenként szinte lehetetlen lett volna visszaülnie a helyére. Ez a dilemma most megoldódni látszik. Lengyel helye így biztosnak tűnik, és az MDF is megúszta a szétesést.

Gyorsan jött pártszerelem

Mivel Lengyel jelenleg a Független Kisgazda Nemzeti Egységpárt (FKNP) elnökségi tagja, így az MDF Lengyel magához ölelésével egy időben bejelentette, a két párt taktikai megállapodást kötött egymással. Vagyis Lengyel Zoltán szabad mandátummal lesz tagja a frakciónak, ahol a FKNP politikáját fogja képviselni.

Hogy a honatyát végül mivel sikerült rávenni az MDF-hez való csatlakozásra nem tudjuk. Saját elképzeléseit ezzel kapcsolatban mindenki tartsa meg magának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását