2024. május 4. - Mónika, Flórián

V4: a gazdaság talpraállítása a legfontosabb

Lettország legfontosabb tennivalója a gazdaság talpra állítása - mondta az MTI-nek Andris Teikmanis lett külügyi államtitkár kedden Budapesten, a visegrádi négyek kibővített külügyminiszteri találkozója után.
2010. március 2. kedd 23:11 - HírExtra
Mivel Lettország támogatja az európai bővítés folyamatát, kiemelten kezeli az Európai Unió keleti partnerség kezdeményezését - mutatott rá Andris Teikmanis, hozzátéve, a folyamat új politikai és gazdasági partnerségi viszonyt alapoz meg az érdekelt országokkal.

Az uniónak támogatnia kell az érintett országok közeledését az integrációhoz, de a "házi feladataikat maguknak kell teljesíteniük" - mondta.

A keleti partnerségi programba Ukrajnát, Fehéroroszországot, Moldovát, Grúziát, Azerbajdzsánt és Örményországot vonta be az unió. Elsősorban a demokratizálási folyamatban, a piacgazdaság kiépítésében, az emberi jogok tiszteletben tartásában, a mobilitásban, a határrendészetben és a vízumkönnyítésben kívánja az EU támogatni ezeket az államokat. Ezenkívül javasolják a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, szabadkereskedelmi megállapodások létrehozását, az energiahálózatok, illetve a közlekedési hálózatok összekötését - mondta el a keddi tanácskozás után Balázs Péter magyar külügyminiszter.

Andris Teikmanis az MTI-nek nyilatkozva a lett gazdasági válsággal kapcsolatban elmondta, a legfontosabb belpolitikai tennivaló a gazdaság talpra állítása. Lettországban az elmúlt év végén már észlelni lehetett egyes jeleket, amelyek a gazdaság stabilizációra mutattak. Az export sok-sok év után növekedett. Ez reményt ad arra is, hogy az idén ismét megkezdődik a gazdasági növekedés - fejtette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy az ország az euró bevezetését 2014-re tervezi. Hangsúlyozta, hogy számításaik szerint ez elérhető cél.

A lett-orosz viszonyról szólva azt mondta: "Mindig is megkülönböztetett gazdasági kapcsolataink lesznek, ezt érdekünkben áll bővíteni". Külön is kiemelte az energiaszállítást. Megemlítette ugyanakkor, hogy Lettország Oroszország felé irányuló külkereskedelme tavaly 34 százalékkal csökkent. Ennek ellenére több területen tovább bővül az együttműködés: példaként említette a környezetvédelmet, az idegenforgalmat, és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

Az államtitkár aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nemrég Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán érvénybe léptette vámunióját, amely - mint mondta - megnehezíti az EU-tagállamok oroszországi exportját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását