2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hagyományteremtő bluesfesztiválok

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az I. Mississippi Delta Blues Fesztivált csütörtökön és pénteken; a legjobb hazai blueszenészeket - köztük Oláh Andort, Fekete Jenőt és Szabó Tamást is - felvonultató esemény első napján Dunaújvárosba, a Bartók Kam
2008. október 13. hétfő 16:34 - Hírextra
A szervezők - a Bluespatika Alapítvány és a Jamboree Produkciós Iroda - tájékoztatása szerint a régióban is egyedülálló kezdeményezésnek számít a fesztivál, amelyen a zenészek az 1920-as évek Amerikájába, az akkori Mississippi-delta vidékére kalauzolják a hallgatóságot.

A dunaújvárosi koncerten Frankie Látó (hegedű), Long Tall Sonny (ének, gitár), Csonka Walter (ének), Crow (ritmus), Bessenyei Csaba, Oláh Andor és Szabó Tamás (szájharmonika), Fekete Jenő (gitár, ének) zenél. A pécsi koncerten csatlakozik a többiekhez Nemes Zoltán (zongora) is.

A résztvevők közül Fekete Jenőt a Palermo Boogie Gangből, illetve a Muddy Shoes együttesből ismerheti a közönség, a boogie-woogie és a chicagói rhythm and blues kiemelkedő zenésze.

Frankie Látó, a swing-hegedű mestere, a párizsi zeneakadémia hallgatója volt. Híres zenészdinasztiából származik, több zenekarban és stílusban játszott dzsesszt, folk-rockot és heavy metalt. Muzsikált Joe Murányival, Dave Samuels-szel, Sam Rivers-szel és Mike Sternnel.

Nemes Zoltán 1997-től a Paid Holiday, a Spo-Dee-O-Dee, a Honky Tonk Train, 2005 óta Jambalaya együttesek meghatározó zenésze, tradicionális bluest, boogie-woogie-t, New Orleans-i muzsikát játszik. Itthon és külföldön jó néhány világhírű zenésszel lépett fel.

Oláh Andor szájharmonikás, zeneszerző, a pesti éjszakai élet és a hazai blues ismert figurája. Az Ölveti Blues Band, a Takács Tamás Dirty Blues Band után a Dr. Valter and The Lawbreakers, majd a Big Daddy Wilson és a Mississippi Grave Diggers formáció tagja, bejárta az Egyesült Államok blueskocsmáit is.

A fiatal Long Tall Sonny Közép-Európa autentikus rhythm and blues énekese, gitárosa. 1998 óta eleinte szólóban akusztikus country-blues műsorral lépett fel, majd többek között Fekete Jenővel, Pribojszki Mátyással, Little G. Weevillel, Szabó Tamással zenélt. Bessenyei Csabát a legjobb folk-blues harmonikásnak tartják, nemzetközi fesztiválokon játszott, fellépett az amerikai Philadelphia Jerry Ricks-szel, a Hobó Blues Banddel, Fekete Jenővel és Long Tall Sonnyval.

Szabó Tamás a magyar bluesélet meghatározó alakja, 25 éves pályafutása alatt a blues több külföldi és hazai kiválóságával zenélt, exkluzív lemezeket jelentetett meg, de a legjelentősebb rockzenészek is számítanak rá.
Csonka Walter a Dr. Valter and the Lawbreakers egykori frontembere, énekese, a húszas évek zenéjének ismerője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását