2024. április 28. - Valéria

Agyi katasztrófa után még órákig van segítség

Agyi katasztrófa után megfelelő osztályra történő beszállítással és korszerű gyógyszeres kezeléssel még órákon át jó esély van arra, hogy a beteg a rosszullétet túlélje és állapota rendeződjön. A nemzetközi ECASS III. vizsgálat eredményeit a világ első sz
2008. október 11. szombat 14:48 - Hírextra
Az iparilag fejlett országokban az agyi katasztrófák a halálozási statisztika harmadik helyén állnak. Magyarországon az utóbbi években átlag 18.000 ember halt meg ilyen okból minden esztendőben. A betegeknek, családjuknak és az egész társadalomnak nagy gondja, hogy jelenleg is 200-250.000 olyan ember él közöttünk, aki túlélte a szélütést, de nehezen mozog vagy egyéb okból szorul állandó segítségre.

Az agyi érkatasztrófa, a szélütés 100 esetből 88-ban valamelyik agyi verőér elzáródásának következménye. Az agyszövetben azok a sejtek, melyeket korábban az elzáródott ér látott el vérrel, oxigénnel és tápanyagokkal, gyorsan működésre képtelenné válnak, majd visszafordíthatatlanul elhalnak. Világszerte orvoscsoportok és gyógyszergyárak dolgoznak azon, hogy olyan kezelési lehetőségeket találjanak, melyek javítják, sőt megoldják ezt a súlyos gondot.

Az altepláz nevű gyógyszert már évek óta alkalmazzák azokban a gyógyintézetekben, ahol az agyi katasztrófa miatt beszállított betegek kezelésével foglalkoznak. Ez a készítmény rendkívül hatásosan föloldja a folyamatos véráramlást megakadályozó alvadékot és ha ez rövid idővel az érelzáródás után elindítható, a beteg jól fölépülhet az életveszélyes helyzetből.

Gyakori az a helyzet, amikor a szélütés miatt eszméletlen, mozgásképtelen beteg csak órák múlva kerül szakintézetbe. Eddig nem voltak adatok arra, hogy az agyi katasztrófa kezdete után 3-4 óra múlva elindított altepláz kezelés mennyire eredményes. Egy több európai országban végzett, a New England Journal of Medicine-ban ismertetett tanulmányban 821 beteg sorsát követték, akiknél a véralvadékot föloldó altepláz gyógyszer adását átlagosan négy óra után lehetett elkezdeni.

A vizsgálat fontos eredménye, hogy az altepláz kezelést a rosszullét kezdetétől 3-4 és fél óra múlva is érdemes elkezdeni, mert alkalmazásával a betegek több mint felének az állapota így is jelentősen javult. A kedvező változás értékelhetően jobb volt, mint az eddigi egyéb gyógyszerelések hatására, de szükség van az agyi katasztrófák kezelésével foglalkozó, úgynevezett strokecentrumok szervezésére is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását