2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szili tudomásul vette Vas kilépését

Szili Katalin tudomásul vette, hogy Vas János kilépett az MDF parlamenti frakciójából. Erről a házelnök azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy a képviselő ezt pénteken személyesen bejelentette neki.
2008. október 10. péntek 12:27 - Hírextra
Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek elmondta: a házszabály szerint ezután az MDF frakcióvezetőjének (Herényi Károlynak) kell megállapítania a képviselőcsoport feloszlását, legkésőbb három napon belül. Ha ezt nem teszi meg, akkor ezt a házelnök rögzíti - tette hozzá.

A házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken, akkor megszűnik. Ezt a képviselőcsoport vezetőjének három napon belül kell bejelentenie az Országgyűlés elnökének. Azt viszont semmi nem zárja ki, hogy ez idő alatt újabb képviselőt vegyenek fel a frakcióba, amelynek létszáma így ismét elérheti a tíz főt, és akkor mégsem szűnik meg.

Az MDF sokat veszít anyagilag, ha az Országgyűlésben megszűnik a frakciója.
A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet kapnak az Országgyűlés Hivatalától.

Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6 százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az összeg több mint hatmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány 0,75 százalék, vagyis ha együtt is maradna az MDF frakciója, miután a létszáma 10 fő alá csökken, összesen nagyjából 7 képviselőnyi alapdíjat kapnának egy hónapban a működésre.

A frakciónak a parlamentben és a képviselői irodaházban is vannak irodái, amelyeket valószínűleg szintén nem tarthatnak meg, ha megszűnik a képviselőcsoport.

Ha az MDF frakció megszűnik, elvileg a parlamenti bizottsági helyeket is újra kellene osztani, és kérdés, hogy a demokrata fórumos képviselők megtarthatják-e tisztségeiket (Katona Kálmán például a környezetvédelmi bizottság elnöke).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását