2024. április 29. - Péter

Az Új Generáció nem támogatja a női kvótát

Nem támogatja a női kvóta bevezetését az SZDSZ Új Generáció - mondta a liberális ifjúsági szervezet elnöke, Léderer András szerdán az MTI-nek.
2007. december 5. szerda 17:54 - Hírextra

Az Új Generáció megpróbálja meggyőzni a törvényjavaslat benyújtóit, hogy álljanak el kezdeményezésüktől. Mi már a nyár elején egyértelművé tettük, hogy nem támogatjuk a női kvóta bevezetését - jelentette ki Léderer András.

Kitért arra, hogy Takács Flóra, a liberális ifjúsági szervezet alelnöke fél évvel ezelőtt egy levélben jelezte Sándor Klára szabaddemokrata képviselőnek egyet nem értését.

A női kvótáról szóló, a Sándor Klára és Magyar Bálint által jegyzett és a november 26-i parlamenti szavazáson elbukott eredeti előterjesztés alapján a következő országgyűlési és önkormányzati választásokon a pártok listáin egymást váltanák a férfi és a női politikusok, így a listákról bekerülő képviselők fele nő lehetne. A javaslatban azt is megfogalmazták, hogy a kormány tagjainak egyharmada kötelezően nő legyen.

Sándor Klára kezdeményezésére ezen a héten hétfőn - az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz képviselőivel - hárompárti megbeszélést tartottak arról, milyen keretek között lehetne mégis zöld utat adni a felvetésnek. Az egyeztetésen a résztvevők a női kvótáról szóló konszenzusos javaslat elkészítését tűzték ki célul, valamint azt, hogy a jelenlegi női képviselők száma már a következő választások eredményeképpen minimum megduplázódjon. A végső cél az, hogy 2014-ben a listás országgyűlési képviselők fele nő legyen.

Az SZDSZ Új Generáció elnöke szerdán a távirati irodának azt mondta, a helyzetértékelésben egyetértenek a kezdeményezőkkel, mert az élet számtalan területén diszkriminálják a nőket, de a kvótát rossz és alkalmatlan eszköznek látják ennek orvoslására. Léderer András szerint szemléletváltással kellene meggyőzni a nőket a politikai munka szépségeiről, igaz, a jelenlegi hazai intézményrendszer sok eleme alkalmatlan a női karrierépítésre.

A politikának a rátermettségről kell szólnia és ennek nem lehet fokmérője sem a nem, sem a származás, sem az életkor. Azzal sem értünk egyet, hogy a frakciókon belül kötelező minimális létszámot vezessenek be a nők számára - közölte Léderer András. Mint mondta, az Új Generáció megpróbálja meggyőzni Sándor Klárát és Magyar Bálintot, hogy álljanak el kezdeményezésüktől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását