2024. május 2. - Zsigmond

Lezárultak a jelölések az egyházi tisztségviselőkre

Lezárultak a jelölések a református egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati új tisztségviselőkre, többek között a püspökökre - mondta az MTI-nek Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke.
2008. október 10. péntek 14:12 - Hírextra
Az egyházmegyei tisztségekre - esperesek, espereshelyettesek, gondnokok, gondnokhelyettesek - szóló jelöltek névsorát október 31-ig összesítik a református egyház törvénye alapján az egyházmegyei választási bizottságok, és megállapítják, hogy kik azok, akik elegendő szavazatot kaptak - közölte.

Október 31-ig összesítik a jelölteket, ezután a választási bizottságok kiküldik a listát az egyházközségekhez. A gyülekezetek presbitériumai november 30-ig titkos szavazással megválasztják az egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati tagokat. Így a püspökök személye is a legalsó szinten, az egyházközségekben dől el - mutatott rá.

Bölcskei Gusztáv elmondása szerint hivatalosan december 31-én jár le a tisztségviselők hatéves mandátuma. Decemberben megalakulnak az egyházmegyei közgyűlések, majd legkésőbb február 28-án megalakul az új református zsinat.

Kocsis Márta, a MRE zsinatának jogtanácsosa az MTI-nek kifejtette: a több egyházmegyét összefogó egyházkerületi közgyűlések tagjait szintén az egyházmegyei gyűlések jelölik. Ennek most zajló összesítése során derül ki, hogy kik lesznek a jelöltek - legfeljebb hárman - az egyházkerületek lelkészi és világi vezető tisztségeire, azaz a püspökségre és a főgondnokságra.

A legmagasabb szintű egyházi törvényhozó testület, a száztagú református zsinat összetétele már nem csak a legalsó szinten, a presbitériumok szavazásain dől el. A zsinatnak hivatalból tagjai a püspökök, a püspökhelyettesek, a főgondnokok, a főgondnokhelyettesek, a tábori püspökök, illetve püspökhelyettesek, az egészségügyi, a tanintézeti, a diakóniai, azaz szeretszolgálati intézmények küldöttei, összesen 26-an.

A zsinat többi tagja az egyházkerületek tisztségviselők közül kerül ki, 26-ot a tiszántúli, 24-et a dunamelléki, 12-12-t a dunántúli és a Tiszáninneni Református Egyházkerület delegál. Az új zsinat választja majd meg saját lelkészi és világi elnökét a négy püspök, illetve a négy főgondnok közül - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását