2024. május 6. - Ivett, Frida

Ellenzéki nem a kormány válságkezelésére

A Fidesz nem támogatja az adócsökkentés elhalasztását, a KDNP pedig nem ért egyet a bérbefagyasztással - derült ki a két párt parlamenti frakcióvezetőjének nyilatkozatából pénteken, a kormányfő és a jegybankelnök kezdeményezte egyeztetés után, amelyen az
2008. október 10. péntek 21:32 - Hírextra

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a szakértők szerint a pénzpiaci válság akkor csaphat át reálgazdasági válságba, ha a gazdaság nem kap sürgősen pénzt. A gazdaság úgy tud a legkönnyebben pénzhez jutni, ha eleve ott marad a pénz, azaz adócsökkentésre van szükség - tette hozzá.

"Nemhogy az eddig beterjesztett adótörvényben szereplő adócsökkentésre (...), hanem az eddigieknél radikálisabb adócsökkentésre lenne szükség" - fogalmazott.
Ezzel szemben azt lehet látni, hogy Gyurcsány Ferenc második adócsökkentési programja is adóemelési programmá vált - vélekedett a fideszes politikus, utalva a 2005-ben elfogadott, majd elhalasztott adócsökkentési programra.

Navracsics Tibor örvendetesnek nevezte, hogy a Fidesz hétpontos intézkedési csomagjának jelentős része a kormány által is támogatandónak látszik.

A Fidesz a hétpontos javaslatcsomagban kezdeményezte a költségvetés és az adótörvények visszavonását, és teljesen új javaslatok kidolgozását. Javasolta, hogy a jövő évi költségvetésben, valamint már az idén is töröljék el a felesleges luxuskiadásokat.

Kezdeményezték, hogy még hétfőn fogadja el a parlament a költségvetési plafonról szóló SZDSZ-es indítványt. Javasolták, hogy az Országgyűlés kezdje el tárgyalni a költségvetési tanácsról szóló javaslatukat.

A Fidesz egyértelmű állásfoglalást várt a kormánytól, hogy garantálja a megtakarítások biztonságát, és arra szólította fel a kabinetet, hogy tegyen lépéseket a pénzügyi felügyeleti rendszer szigorítására.
Navracsics Tibor szerint a tárgyalás és a pénteki események is megmutatták, hogy Magyarországon nemcsak pénzügyi, hanem hitelességi válság is van. Úgy vélte, ez a hitelességi válság, a döntéshozók hiteltelensége az, amely Magyarországon sokak számára váratlanul nehézzé tesz a pénzügyi válságot.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint egyértelműen arról van szó, hogy bérbefagyasztásra készül a kormány, vagyis a bérből és fizetésből élő emberekkel akarja megfizettetni a terheit mindannak, ami történik. Ezt egy keresztényszociális párt nem tudja elfogadni - jelentette ki.
Amíg a kormányzat részéről teljesen indokolatlan luxuskiadások vannak mindenféle öndicsérő kampányokra, autókra és egyebekre, teljesen elfogadhatatlan az, hogy egy bérbefagyasztással a bérből és fizetésből élő emberekre akarják a terheket hárítani - fogalmazott Semjén Zsolt.
A kereszténydemokrata frakcióvezető szerint az adótörvények és a költségvetés visszavonása az egyetlen járható út.

A frakcióvezető szerint abból, amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az következik, hogy a legalapvetőbb számok fiktívek a 2009-es büdzsében. A reális számoknak megfelelő új törvényjavaslatok beterjesztése van szükség - fűzte hozzá. A sajtótájékoztatón végén az újságírók nem kérdezhettek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását